2015. 02. 28.

Krisztus világa - 2015. március - Szemle



Március hónap mifelénk nemcsak az élő világ kibontakozását jelenti, hanem a keresztény emberek lelki megújulását is, hiszen az egész hónapot a nagyböjti szent idő tölti ki. Döntések, megemlékezések, ünnepek teszik készületünket változatossá, néha színesebbé. Március 6-ig a szülőknek kérvényezniük kell ha gyermekeik számára igénylik a hitoktatást...
Március 8-án nemzetközi nőnap. A nők iránti tisztelet megható ünnepsége volt nemrég, a 100 éves családanyát köszöntöttünk, özv. Tamás Gergelynét.
Hat élő gyermeke, köztük a püspök fia, 17 unokája, 24 dédunokája és 4 ükunokája, valamint öten papok és rokonok adtunk hálát a jó Istennek Erzsi néniért.(Hóvirág és Üdvözlégy - a 100 éves Erzsi néni köszöntése)
Egy ilyen megszentelt élet után jöhet a március 15. Aki így éli életét Isten, haza és a család szolgálatában, annak gyermekei büszkén tűzhetik mellükre a kokárdát, mert az ilyen családok meghallják a Szűzanyának szóló angyali üzenetet, és az ő szavaival tudnak válaszolni, gyermekeket szülni és nevelni - olvassuk a 2. oldalon.
Jubileum, 500! Jozéfa Terézia karmelita nővér a Megszentelt élet éve kapcsán, történelmi keretbe ágyazva mutatja be az 500 évvel ezelőtt született Avilai Szent Terézt, a Sarutlan Karmelita rend alapítóját, az ősi Kármel reformátorát – a 3. oldalon.
Idegen?! –  A szó jelentését, használatát régen és a globalizált világunkban, filozófusok elgondolásán keresztül mutat rá világunk igazi idegenjére, Istenre. Megtudhatjuk, mit kell tennünk, hogy az idegenből igazi barát legyen!  –  András István teológiai tanár írásából a 4. oldalon.
Világnapok Márciusban Sárközi Sándor piarista atya hét fontos napra tereli az olvasó figyelmét, amiből az átlag ember hármat bizonyára ismer, a többivel is érdemes megbarátkozni  (5. oldal).
Virágvasárnap – Popesc Mihăiţa-Cristian IV. éves kispap elmélkedése a tavaszi megújulásról és Krisztus Urunk Jeruzsálemi bevonulásáról. Szórvány éve - cikkben történelmi képet kapunk az erdélyi egyházmegyét ért 16. századi bomlasztó eseményekről, valamint a szórványpasztoráció kibontakozásáról, mindezek a 6-7. oldalon.
A Katolikus Egyház Katekizmusa, XXVI. rész - Az Egyház szentségéről, katolikus voltáról, a Játékos ismerkedés szentekkel – ez utóbbi Vitos Antal kvíze a skót Oglivie Szent János jezsuita vértanú, Szent István protomártír  és Szent Gellért életével kapcsolatos. (7. oldal)
A hadi festő  – a vajdasági Óbecsén született Thán Mór festő pályáját ismerteti Sárközi Sándor  atya. Kiss Judit Ágnes: Szó című versével párhuzamosan cseng fülünkben a Szózat. (8-9. oldal) 
Szentírási böjt – Nehemiás könyve 9,1-5 alapján mutatja be a közösség böjtjét és annak következményét László Rezső kapnikbányai plébános. (10. oldal)
Pontra tett élet – Maria Reinecke írása a haldoklók mellett megélt szeretetet közvetíti. A szandál – Balogh E. írása elemi egyszerűséggel, ember közelbe hozza az Istennel történő kiengesztelődést. (11. oldal)
A Szűzanya gyógyít dr. Bakó Hajnalka írásának már a címe elmondja annak tartalmát. (12. oldal)
Az aranygöröngy mesében az egyszerű földműves észjárásán és a zsugori bolonddá tevésén derülhetünk, okulhatunk, de rejtvényt is kaptak a gyerekek Katócától. (13. oldal)
Derűs élet képekben, de élcesen szól idősekről, szőkékről, férfiakról és egyháziakról, és Csűrcsavar 8. befejező levele olvasható a 14. oldalon.
A Keresztrejtvényben egy nagyböjtre való közmondást találhat a megfejtő, és megismerhetjük hűséges fejtörőinket. Küldj egy Krisztus világa folyóiratot a szórványba! - felhívásunkra februárban jelentkezett támogatók, valamint a támogatásban részesülő plébániák nevét közöljük és várjuk a további támogatók jelentkezését. (15. oldal)
Áprily Lajos Nő már a nap hangulatos tavaszváró, kedvre derítő versét olvashatják.  (16. oldal)

KRISZTUS VILÁGAErdélyi katolikus családok lelkiségi havilapja – rólunk és nekünk szól. Megrendelhető a négy erdélyi egyházmegye római katolikus plébániáin, a kézbesítőknél vagy a szerkesztőségben: 530230 – Csíkszereda (M-Ciuc), Kossuth L. u. 38. sz., Hargita megye, tel/fax: +40-266-311-726, email: krisztusvilaga@yahoo.com. Bankszámlaszám: RO65 RNCB 0159 0154 1927 0001, BCR Agentia Miercurea Ciuc

**

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése