2015. 02. 18.

A média Putyin látogatásáról

Az orosz média szerint rendkívül sikeresen zajlottak az orosz-magyar magas szintű tárgyalások, a "Nyugat nemhiába félt". A világ más részein már vegyesebben értékelték a látogatást.

Rendkívül sikeresen zajlottak az orosz-magyar magas szintű tárgyalások, Oroszország és Magyarország megegyezett a gázról, Látogatás a szankciók ellenében, Putyin szövetségest talált Európában - emelték ki szerdán az orosz államfő budapesti látogatását értékelő orosz televíziós-, és lapkommentárok.
 
A Rosszija 24 állami hírtelevízió összefoglaló jelentésében elhangzott, hogy "a Nyugat nemhiába félt, a tárgyalások sikerrel zajlottak". A tudósító szerint a nap gazdasági híre, szenzációja volt, és a Déli Áramlatot ellenző Brüsszelnek szólt az orosz elnök bejelentése, miszerint a Gazprom elvileg nem ellenzi, hogy Magyarország növelje tartalékait a földalatti gáztározókban. "Budapest ismét bebizonyította, nem akar senkinek a tanácsaira hallgatni. Ha valamit, valahol megtiltanak, helyébe olyan alternatíva léphet, amely gazdaságilag sokkal előnyösebb lehet" - állapította meg az orosz tévé tudósítója.
A Vedomosztyi című befolyásos orosz üzleti-politikai napilap kommentárja kiemeli, hogy Vlagyimir Putyin azon európai uniós tagállamok egyikében tett villámlátogatást, amely bírálja az Oroszország elleni szankciókat. Az orosz elnök ezzel azt mutatta meg, hogy vannak partnerei az EU és a NATO tagállamai között.
Az amerikai The Wall Street Journal és a brit Financial Times közös kiadványa említést tett arról is, hogy Putyin munkalátogatásának előestéjén tüntetés zajlott Budapesten Magyarország "putyinizálásának" megállításáért.
Az Izvesztyija című, a hatalomhoz közeli orosz napilap úgy értékelte Vlagyimir Putyin budapesti tárgyalásait, hogy Oroszország és Magyarország készek megtörni a szankciós blokádot.
A Deny című ukrán napilap szakértők véleményére hivatkozva azt írta, hogy Putyin elnök budapesti látogatásának célja egyfelől az, hogy bizonyítsa, érdemes Oroszország barátjának lenni, másfelől pedig reméli, hogy Magyarország lesz az az ország, amely szétbomlasztja az Európai Uniót.
A román sajtó szerint Vlagyimir Putyin orosz elnöknek meleg fogadtatásban volt része Magyarországon, és azt emelték ki, hogy Orbán Viktor Európát bírálta.
A Hotnews.ro című szintén jobbközép portál azt emelte ki tudósításában, hogy Putyin látogatása már önmagában a két ország közötti jó viszonyt igazolja. A Cotidianul című balközép hírportál úgy értékelte, hogy Oroszország bizonyítani akarja, milyen jövedelmező a barátjának lenni. A Jurnalul National című szintén balközép napilap szerint Putyin és Orbán újabban barátok lettek, és ennek köszönhetően Moszkva számára felértékelődtek az orosz-magyar kétoldalú kapcsolatok.
Nem az öt kormányközi megállapodás, hanem egy új dél-európai gázvezeték kereteinek a megrajzolása a legfőbb eredménye Vlagyimir Putyin vitatott magyarországi látogatásának - vélte a Hospodárské Noviny című cseh gazdasági és politikai napilap. A Törökországon keresztül haladó vezetékhez Magyarország és Szerbia csatlakozna, ezt a magyar és a szerb kormányfő már előzetesen megtárgyalta - olvasható az újságban. Martin Ehl, a lap külpolitikai rovatvezetője meg nem nevezett magyar diplomáciai forrásokra hivatkozva azt írja, hogy a látogatás forgatókönyvéről és tartalmáról "Moszkva döntött".
 
Orbán olyasmit tett, amit jelenleg minden normális politikus nagyon meggondolna: fogadta Putyint. Az orosz elnöknek ezzel lehetőséget adott megmutatni, hogy Európa nem egységes az Oroszország elleni fellépésében. Állandóan találhatóak olyanok, akik nagyon jó szolgálatokat tudnak tenni - írta a Mladá Fronta Dnes című liberális napilapban megjelent, Orbán jó szolgálatot tett az orosz propagandának című jegyzetében Teodor Marjanovic. A szerző szerint nem közép-európai nyavalya, de mégis elgondolkodtató, hogy régiónk számos politikusa miért van annyira elbűvölve az idegen autokrata vezetőktől. A lap szerkesztője, Lubos Palata ugyanakkor a tárgyalásokról készült terjedelmes összefoglalójának ezt a címet adta: "Orbán saját játékát játssza Putyinnal, Oroszország szövetségese azonban nem akar lenni".

A szlovák Hospodárské Noviny (HN) gazdasági-közéleti napilap szerint Orbán Viktor jól tette, hogy meghívta Vladimir Putyint, mert azzal megmutatta, hogy az Európai Unió még mindig saját érdekekkel rendelkező, független nemzetállamok közössége, nem pedig olyan statiszták társasága akiknek előírják, hogy milyen véleményük legyen. A tekintélyes lap vezető kommentátora, Dag Danis cikkében leszögezi: Orbánt és Putyint egyaránt szankcióknak teszi ki és "démonként láttatja" az Amerikai Egyesült Államok. A HN szerint ezek oka a magyar kormányfő esetében az volt, hogy "nem volt szófogadó" és mivel az nem volt magyar érdek, elutasította, hogy Ukrajnának gázt szállítson, s figyelmen kívül hagyta az amerikaiak telefonjait és "tanácsait".

A londoni gazdasági napilap budapesti tudósítója, Andrew Byrne szerint Putyin számára a látogatás annak demonstrációja volt, hogy néhány európai fővárosban továbbra is örömmel látják őt, a kelet-ukrajnai orosz katonai jelenlét ellenére. Nyugati bírálóinak szemében ugyanakkor Putyin magyarországi látogatása azt mutatja, hogy az orosz elnöknek milyen befolyása van az orosz energiahordozóktól függő kelet-európai országokban. Az, hogy Orbán Viktor alig két héttel Angela Merkel német kancellár budapesti látogatása után tartott csúcstalálkozót Putyinnal, jelzi azt a kettős szerepet, amelyet a "Moszkvával mind szorosabb kapcsolatokra törekvő" magyar kormányfő egy európai uniós ország vezetőjeként játszik - áll a Financial Times írásában.

 napi.hu

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése