2015. 02. 03.

Betegek világnapja - Szórvány éve



Február hónapban szívem szerint a Betegek világnapját emelem ki, amelyet február 11-én, a Lourdes-i Boldogasszony napján tartunk. Mindnyájunkról elmondható, hogy vagy voltunk betegek, vagy betegek leszünk, vagy most vagyunk azok. Amikor betegek vagyunk, akkor igényeljük legjobban a szolgáló szeretetet, és kiemelten igényeljük környezetünk jóságát.
A betegek világnapján tudatosabban figyelünk idős/beteg testvéreinkre, akiknek sokszor olyan érzésük támad, hogy ők terhet jelentenek családjuk számára. Ilyen gondolat is megfordul fejükben, hogy minek is élni, amikor már nem tudnak dolgozni? Szent II. János Pál pápa az őt ért merénylet után, 1984-ben az emberi szenvedés keresztény értelméről írt apostoli levelében mondja: „Krisztus messiási programjában, a szenvedés azért van jelen a világban, hogy felszítsa a szeretetet, megteremje az embertársi szeretet műveit, a "szeretet civilizációjává" alakítsa át az egész emberi civilizációt.” (Salvifici doloris, 30). Krisztus arra tanította az embert, hogy tegyen jót szenvedése által, s tegyen jót azzal, aki szenved. E kettős megközelítéssel a szenvedés értelmének legmélyét tárta fel.
A 14. század nagy szentje, Sziénai Szent Katalin (+1380) harminchárom évet élt. Az Úr gyakran megpróbálta súlyos betegségekkel, kísértésekkel. A betegségek miatt nem panaszkodott, de a kísértések nehezére estek. Így imádkozott: „Hol voltál, Uram, mikor ennyire elhagytál?” De hallotta az Úr Jézus válaszát: „Nálad voltam, a szívedben voltam, hogy a kísértések el ne tántorítsanak, hanem megedzék lelkedet.” E két szent tanúságtétele bátorítson, hogy megpróbáltatásainkat, szenvedéseinket ajánljuk fel Istennek mint áldozatot családunkért, másokért.
A Betegek világnapján emlékezzünk meg azokról is, akik a betegek szolgálatára, gyógyítására szentelték életüket: az orvosokról, a nővérekről, betegápoló szerzetesekről és világiakról, a kórházakban, öregotthonokban és családokban a betegekért dolgozókról is. Segítse mindnyájukat Szűz Mária - a betegek gyógyítója, hogy Jézus Krisztus szeretetét megismertessék a betegekkel! Ez a legfőbb hivatásuk.
A szórvány éve kapcsán Küldj egy Krisztus világa folyóiratot a szórványba! - felhívásunkra a kedves olvasók és hívek válaszoltak. Most ígéretünkhöz híven a plébániák és adományozók nevét is közöljük. Vannak, akik kifejezetten kérték nevük elhallgatását, mert számon tartja a Jóisten, de azért szerkesztőségünk monogramozza nevüket.
Az alábbi plébániák számára vállaltak éves előfizetést: Abrudbánya 1 – Bencze Mária, Aranyosgyéres 5 – Csíkmenasági plébánia, Brád 2 – Hegedüs Enikő, Borbánd 5 – dr. F. Zs., Erzsébetbánya-Kohóvölgy 10 – Ft. Drócsa László, Feketehalom 5 – Csáki Margit, Ilyefalva 5 – Csibi László és Erzsébet, Kiskapus 5 – G. Erzsébet, Kudzsir 3 – K. Mária, M. Vilma, Lupény 5 – Sz. Zsuzsanna, Kézdimartonos 2  - Balázs Ferenc, Kőhalom 5 – F-né Zsófia és M. Rozália, Meggyesfalva 5 – D-K. Anna, Nagyszeben II. 3 – Cs. M., Nyárádselye 3 – Keresztes Enikő, Nyárádtő-Maroskeresztúr 10 – D-K. Anna, Óradna 5 – Gál Enikő, Petrilla 5 – Ft. P. F., Pusztakalán 5 – Balló Margit, Radnalajosfalva (Cârlibaba, SV) 3 – Ft. N. N., Szászváros 1 – Pál Éva Mária, Szentágota 10 – Ft. Szilveszter Imre, D. Margit, Szék 10 – Szent Kereszt főplébánia, Szűcsvár (SV) 5 – Moldován József, Tür 5 – Msgr. Tamás József, Vice 5 – Gál Antal, Vulkán 2 – Cs. P., Verespatak 3 – Ft. N. N., Zalatna 3 – Sárig Anna-Mária, Zernyest 5 – Ft. N. N.
Köszönöm a fenti támogatók áldozatát, mert így még a moldvai részekre, pontosabban Szűcsvár/Suceava, Radnalajosfalva/Cârlibaba katolikus magyarjaihoz is eljutott lapunk.
Egy lap egy évi előfizetés postai költséggel 25 lej, öt lapra 100 lej, 10 lapra 200 lej. A 80 erdélyi katolikus szórvány közösségből még 50 plébánia támogatására várjuk a szíves támogatók jelentkezését a szerkesztőség címén.
„Aki megért/ s megértet/ egy népet/ megéltet.” – Kányádi Sándor versének üzenete élénkítse élniakarásunkat. 
A szerkesztőség nevében mindannyiuknak víg farsangi napokat, és február 18-tól jó nagyböjti készületet kíván: a főszerkesztő


Krisztus világa, 2015. február, 2.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése