2015. 02. 09.

Zarándokút az olasz frontra, 2015. augusztus 18-22.



„Kimegyek a doberdói harctérre..."

Isonzó-völgye és Doberdó emlékhelyei - Történelmi és kegyeleti zarándokút az olasz frontra az I. világháború 100 éves évfordulója alkalmából, budapesti kitérővel.  
2015. augusztus 18-22. (5 nap/4 éj)

Lelkivezető: Ft. Darvas-Kozma József dr. esperes-plébános, Csíkszereda
Utazás: légkondicionált autóbusszal

Szállás: Hostel, színvonalas ifjúsági szállás Szlovéniában (2x2 ágyas szoba, fürdőszobával), Budapesten a verbita Lelkigyakorlatos házban (1-2-3 ágyas fürdőszobás szobákban)

Ellátás: félpanzió (reggeli és vacsora)

Indulás: a reggeli órákban.

1. nap: Indulás a reggeli órákban. Folyamatos utazás rövid pihenőkel a Székelyudvarhely, Marosvásárhely, A3 autópálya, Nagyvárad, 4-es út, Budapest útvonalon. Szállás és vacsora Budapesten.

2. nap: A reggeli után továbbutazás az M0, M7, Maribor, Ljubjana, Trieszt útvonalon Olaszországba. Útközben Trojánénál tartunk pihenőt, ahol érdemes lesz megkóstolni a jellegzetes helyben sütött nagyméretű fánkot. Első programunk a Trieszt mellett található Miramare - kastélynál lesz. Séta a tengerparton fehérmárványból épült palota kertjében, mely Habsburg Miksa osztrák főherceg részére épült. Az olasz front I. világháborús emlékhelyeivel való ismerkedésünket Fogliano osztrák-magyar katonai temetőjében kezdjük. Ez az a temető, ahová még Ferenc pápa is elzarándokolt 2014 szeptemberében. Szentmisével és koszorúzással emlékezünk az elesett hősökre. Redipugliában felsétálunk Olaszország legnagyobb katonai emlékművére, majd megtekintjük a régi emlékhelyet is. Estefelé közeledve megérkezünk a szlovén-olasz határhoz Nova Goricába az Isonzó (Soča)- völgyébe, a Karszt-hegység és a Júlia-Alpok ölelésében található szálláshelyünkre. Szállás elfoglalása, vacsora, majd esti szabadprogram.

3. nap: Reggeli a szálláshelyen. Isonzó-völgye és Doberdó: Itt volt a világtörténelem leghosszabb és legvéresebb hegyi háborúja. Az Isonzó-front nyolcvan kilométer hosszú szakaszán két és fél év alatt az Osztrák-Magyar Monarchia és Olaszország fájdalmasan sok katonát veszített. Ezen a fronton harcolt Márton Áron, későbbi erdélyi püspök. Majláth Gusztáv erdélyi püspök felkereste az itt harcoló katonákat, és tábori szentmisét mutatott be nekik. Ezt a napot Nova Goríciában, az Isonzó folyó partján kezdjük. Megemlékezés és az Isonzó folyó jelképes megkoszorúzása. Következő állomásunk Kobarid (Caporetto), ahol a Kobaridi Múzeumot, Szlovénia legnagyobb I. világháborús múzeumát tekintjük meg. Jó idő esetén felsétálunk a város fölé emelkedő Szent Antal templomhoz és az azt körülölelő I. világháborús olasz emlékműhöz, majd a Napóleon hídhoz. Továbbutazunk San Martino del Carso faluba, ahol a nagyváradi 4. honvéd gyalogezred emlékművét koszorúzzuk meg. Ezt követően kegyeleti utunk egyik legfontosabb célpontja, Monte San Michele, „Doberdó nagy hegye” következik: szabadtéri tábori szentmise államalapító Szent István király ünnepén, majd megemlékezés és koszorúzás az elesett hősök tiszteletére. Márton Áronnak doberdó-i harctérre indulása előtt az udvarhelyi állomáson édesanyja rózsafüzérét nyújtotta fel a vonat ablakán. Idős korában az első világháborúra emlékezve így vall erről: „… az mentett meg engem.” - Közös rózsafüzér imádkozása Márton Áron püspök boldoggá avatásáért. Séta a hegyen található kavernákhoz, majd Doberdo del Lago falu érintésével jutunk vissza a szálláshelyre, vacsora.

4. nap: Reggeli a szálláshelyen. Visintini Magyar kápolna: szentmise, majd koszorúzás a hősök falánál. Visszautazásunk alatt újabb háborús emlékhelyeket érintünk: Kluze erőd érintésével és a Predil-hágón (1156 m) keresztül jutunk Bledbe. Az útikönyvek szerint, ez az alpesi ékszerdoboz Szlovénia egyik kiemelkedő látványossága. A jégkorszakban kialakult, mélykék vizű tó partján tartunk pihenőt. Továbbutazás a Ljubjana, Maribor, Lendva, M7 útvonalon Budapestre. Szállás és vacsora Budapesten.

5. nap: Reggeli után ima és koszorúzás az ismeretlen katona sírjánál a Hősök terén. Autóbuszos városnézés Budapest főbb látnivalóinak érintésével. Napunkat a Hadtörténeti Múzeum megtekintésével folytatjuk, majd teszünk egy sétát a budai várban. Budapesti programunkat a pálos szerzetesek Sziklatemplomában fejezzük be. A barlangtemplom megtekintése, majd szentmise. Szabadprogram keretében lehetőségünk lesz vásárlásra is. Hazautazás a Székelyföldre a 4-es út, Berettyóújfalu (gulyás vacsorát rendelhetünk egyénileg), Nagyvárad, A3 autópálya, Marosvásárhely, Székelyudvarhely, Csíkszereda útvonalon. Várható megérkezés késő éjjel.

Részvételi díj: 990 RON/fő. Tartalmazza az utazás költségét, szállást, félpanziós ellátást és a csoportkísérő-idegenvezetést. Külön fizetendők a belépőjegyek (kb. 15 EUR/fő) és az idegenforgalmi adó (3 EUR/fő). Igény esetén irodánk megköti a csoportos BBP utasbiztosítást (40 RON/fő). Egyágyas felár: 100 RON/fő.


MISSZIÓ TOURS Utazási Iroda 2310 Szigetszentmiklós, Tököli u.19. I/5.

Tel.: +36205653258


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése