2013. 04. 21.

A cári testőr útja

Alexandr Mikhailovich Volkonsky (1866-1934. okt.18.)  orosz herceg Szentpéterváron született. Elvégezte a jogot és a katonai főiskolát. Fiatal éveit mint tiszt a cári hadseregben töltötte, ahol vezérkari ezredességig, majd a cári testőrségig vitte.
A világháború kitörésekor Rómában mint orosz követségi attasé szolgált. Itt érte őt az orosz hadsereg összeomlásának híre.
Ezután a tudományoknak szentelte magát, számos könyvet írt, és a Pápai Keleti Intézetben orosz nyelvet és irodalmat tanított. Mély vallásossága 1930-ban az áldoztatórácshoz vitte. Nem csoda, hogy egyetlen erős vágy dobogtatta meg szívét: katolikus pappá lenni. A szófiai Stefan Kirilov Kurtev bolgár püspök a 64 éves Volkonskyt július 6-án pappá szentelte. Az igaz papnak ragyogó példaképe volt. A Pro Ororszország Pápai Bizottságban dolgozott. Volkonsky atya szeretettel karolta fel orosz testvéreinek ügyét a számkivetésben. Megtartotta keleti szláv szertartású rítusát, mind pedig a tiszteletreméltó orosz élet szokásait. 68 éves korában, 1934. október 18-án hunyt el, Rómában a Görög Kollégium Campo Verano temető kriptájában temették el.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése