2013. 04. 29.

A pápa segítségét kérik a palesztin keresztények -SOS!

A Betlehem környékén élő palesztin keresztények 2013. április 29-én hétfőn nyílt levélben kérték a pápa segítségét az izraeli fal újabb szakaszának megépítése ellen.
A tervezett fal elválasztaná Betlehemet Jeruzsálemtől, és számos keresztény családot a megélhetésüket biztosító földjeiktől.
„Azzal kell szembenéznünk, hogy földjeink nagy részét elveszik az izraeli katonai megszállók, akik már elkezdték felépíteni a híres falat, mely által el kívánják csatolni a palesztin keresztény földet” – írják a pápának címzett nyílt levelükben a Betlehem melletti Beit Jala lakói. Az aláírók azzal vádolják az izraeli hatóságokat, hogy szándékosan „el akarják választani Betlehemet és a környező településeket Jeruzsálemtől és a többi szent helytől”.A tervezett falépítés ellen két érintett szalézi szerzetesközösség és a földjeiket féltő keresztény családok keresetet nyújtottak be, amit azonban az izraeli bíróság elutasított, és egy különbizottság április 26-án jóváhagyta a Cremisan völgyben húzódó válaszfal egy újabb szakaszának megépítését. A gazdák 2006 óta küzdenek a fal ellen, melyet már a Nemzetközi Bíróság és az ENSZ is törvénytelennek minősített.
„Szentatyánk, megválasztásod azzal a reménnyel töltött el bennünket, hogy a helyzet megváltozhat. Őrizzük ezt a reményt.” – folytatódik a levél, melyben a palesztin keresztények éppen akkor fordultak a katolikus egyházfőhöz, amikor Ferenc pápa Simon Peresz izraeli államfő fogadására készül, akivel április 30-án találkozik majd.
„Ez a fal (…) támadás a palesztin társadalom és a palesztin keresztény jelenlét ellen” – jelentette ki az AFP hírügynökségnek Nabil Chaath, a Palesztina Felszabadítási Szervezetének (OLP) vezetője. „Elválasztani Betlehemet Jeruzsálemtől, amire még soha nem volt példa a történelemben, és elvenni a zömében keresztény palesztinok földjeit azért, hogy gyarmatosító szándékkal építményeket emeljenek, falat és izraeli ellenőrző pontokat építsenek olyan erőszakos bűntett, mely tovább csökkenti a két állam közötti béke megteremtésének esélyét” – véli Nabil Chaath.
La Croix/Magyar Kurír

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése