2013. 04. 14.

Aiszóposz, Kürosz és Jézus



Nagy Sándor hódításai révén (Kr. e. 336-tól) a görögség politikai és kulturális uralma kiterjedt az egész kisázsiai-egyiptomi-perzsa térségre, s ez volt a hellenizmus, amely végül beolvadt a római birodalomba. A hellenizmus fontos vonása a görög és a keleti kultúra ötvöződése, a sajátos hellenisztikus művészet és kultúra kialakulása és virágzása.
Aiszóposz (Kr. e. a 6. század első felében élt Szamosz szigetén) híres ókori görög meseköltő - Európa számára ő a meseirodalom alapítója - neve és számos meséje kisázsiai-egyiptomi-perzsa térségben közismertté vált, többek közt A halász meséje.
"Egy fuvolázáshoz értő halász fuvolájával és hálójával kiment a tengerpartra, egy kiugró szirtre állt, és fuvolázni kezdett, mert azt hitte, hogy a halak a szép hangra maguktól ki fognak ugrálni a partra. Mivel azonban kitartó játékával sem ért el semmit, letette a fuvolát, fogta a hálót, a vízbe vetette, és sok halat kifogott vele. Miután kidobta őket a hálóból a partra, és látta, hogyan fickándoznak, így szólt: "Nyomorult állatok, amikor fuvoláztam, nem táncoltatok, most meg, amikor abbahagytam, megteszitek?"
Azokra illik ez a mese, akik nem az alkalomhoz illő dolgot csinálnak"
Hérodotosz (Kr. e. 484-425 körül) jegyezte fel, hogy Kürosz perzsa király mondja el ezt a mesét a kis-ázsiai iónok és aiolok követeinek, akik nem csatlakoztak hozzá Kroiszosz lűd királlyal szemben, csak annak legyőzése után ajánlották fel elkésett hódolatukat. 
Szent Máté evangéliumában Jézus a nép vezetőinek konokságáról szól: "Kihez hasonlítsam ezt a nemzedéket? Hasonlít a tereken tanyázó gyerekekhez, akik odakiáltják a többieknek: Furulyáztunk nektek, de nem táncoltatok, siratót énekeltünk, de nem jajgattatok. Eljött János, nem eszik, nem iszik, s azt mondják rá, hogy ördöge van. Eljött az Emberfia, eszik is, iszik is, s azt mondják rá, lám a falánk, iszákos ember, a vámosok és a bűnösök barátja. A bölcsesség azonban igazolja magát tetteivel.” (Mt 11, 16-19)
Lukács evangélista pedig így hozza: "A farizeusok és a törvénytudók ellenben semmibe vették az Isten szándékát, s nem keresztelkedtek meg. (Jézus ekkor így folytatta): "Kihez hasonlítsam ennek a nemzedéknek a tagjait? Kihez hasonlók? A gyerekekhez hasonlítanak, akik ott tanyáznak a piacon és egymásnak kiabálják: Furulyáztunk nektek, és nem táncoltatok, siratót énekeltünk, de nem zokogtatok. Mert eljött Keresztelő János, kenyeret nem eszik, bort nem iszik s azt beszélitek róla, hogy ördöge van. Eljött az Emberfia, eszik és iszik, s azt mondjátok rá, lám, milyen falánk, iszákos ember, a vámosok és a bűnösök barátja. A bölcsességet azonban minden gyermeke igazolja.” (Lk 7,30-35).
**
A Szűzanya teljesítette anyai kötelességét a názáreti házban. Valószínű, hogy ő mondta el a gyermek Jézusnak a Közel-Keleten is ismert Aiszóposz mesét, amit Jézus tanítása során, mint hasonlatot felhasznált.  
Szülők, ne fosszátok meg  gyermekeiteket a meseköltészet gyöngyszemeitől.
Darvas-Kpzma József

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése