2013. 04. 25.

Székelyek és a kereszténység 12.



12. Székelyek és a kereszténység
A 795. évi annalesek és krónikák megemlékeznek arról, hogy egy avar fejedelem, egy Zotan nevű tudun, Aachenbe ment és felvette a kereszténységet. De nemsokára visszaesett a régi életmódjába, s ezért halállal bűnhdött. 
Az avarok ellen indítandó végső támadás előtt, Alkuin kérésére és az uralkodó parancsára püspökök csatlakoznak a kiküldött hadakhoz: Paulinus aquileai pátriárka az Itáliából érkező sereghez, míg Arno salzburgi püspök a bajorokhoz. A 796-os hadjárat feje, Pippin maga köré gyűjtötte a főpapokat és megbeszélte velük a térítés és egyházszervezés kérdéseit. 
Avar kereszt
A hadjárat sikeres befejeztével, útban haza felé, Pippin elérkezettnek látta az időt, hogy a meghódított avar területeket térítési körzetekre ossza, amit azután Nagy Károly 803-ban Regensburgban, midőn a pannóniai “húnok” (avarok) és szlávok  hódolatát fogadta (populum qui remansit de Hunis et Sclavis in illis partibus), ünnepélyesen megerősített. A három missziós körzet közül a legnagyobbat a salzburgi püspökség kapta. Pannóniának a Rába, Dráva és a Duna által bezárt területet, vagyis a Balaton körül elterülő területet le egészen a Duna és a Dráva összefolyásáig. Ezzel szemben minden új szerzemény a Rábától nyugatra a passaui püspökségnek jutott. Krajnában és a Dráva-Száva közén a térítés feladata Aquileára hárult. 
A pápa 798-ban Nagy Károly kérelmére Salzburgot érseki rangra emelte. Arno most már zavartalanul foghatott a birodalmi udvar irányította pannóniai térítéshez. Prédikál, egyházakat szentel, papokat ordinál. Arno nem maradt sokáig Pannóniában, igyekezett vissza Salzburgba, ezért Nagy Károly engedélyével jelöltjét, Theoderiket püspökké szentelte, amolyan térítő vándorpüspöknek. Az új püspököt 798 végén vagy a következő év elején az érsek a politikai hatalom képviselőjével, Geroldus ostmarki comessel bevezeti leendő missziós körzetébe és megbízta az új területen végzendő térítéssel.
Avar lószerszámdísz és aranygyűrű Gyulafehérvárról
 Azok az avar-székely néptöredékek, amelyek a szlávok üldözése elöl Nagy Károly engedélyéből Szombathely és Petronell között húzódtak meg, a Pasaui egyház hatósága alá kerültek. 
Az avar-székelyek kagánjáról tudjuk, hogy már 805-ben, amidőn Nagy Károly előtt megjelent, keresztény volt és Tódornak hívták. Ennek utódát a Fischa folyóban keresztelik meg és az Ábrahám nevet kapja. A Fischa folyó neve tovább él Székelyjó melletti település és folyó, Viság, valamint Csíkban a Fisák folyó nevében. Ábrahám neve pedig a hat székely nemzetség egyike.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése