2013. 04. 30.

Ferenc pápa és Simon Peresz Izael államelnöke

Április 30-án, kedden délelőtt 11 órakor a vatikáni Apostoli Palotában Ferenc pápa fogadta Simon Pereszt, Izrael Állam elnökét, aki ezt követően találkozott Tarcisio Bertone vatikáni bíboros államtitkárral és Dominique Mamberti érsekkel, a Vatikán államközi kapcsolatainak titkárával.
A szívélyes légkörben zajló megbeszélés során a felek a Közel-Kelet társadalmi és politikai helyzetéről folytattak eszmecserét, ahol számos konfliktushelyzet dúl. Kifejezésre jutott annak reménye, hogy az izraeliek és palesztinok között mihamarabb megindulnak az egyeztetések annak érdekében, hogy bátor döntések és mindkét fél hozzájárulása, valamint a nemzetközi közösség támogatása által olyan megegyezés születik, amely a két nép jogos elvárásait tiszteletben tartja, és ezzel határozottan hozzájárul a térség békéjéhez és stabilitásához. A megbeszélés alatt Jeruzsálem helyzetéről is szó esett. Nagy aggodalom kísérte továbbá a Szíriában zajló konfliktust, ahol a kiengesztelődés és a párbeszéd logikáját támogató politikai megoldást remélik.
Néhány olyan kérdésről is tárgyaltak, amely Izrael Állam és a Szentszék, valamint az állami hatóságok és a helyi katolikus közösségek közötti kapcsolatokra vonatkoznak. Nagyra értékelték továbbá az Állandó Kétoldalú Munkabizottság jelentős előrelépéseit egy közös érdekeket képviselő megegyezés létrejöttének távlatában, amelynek lezárására remélhetőleg mihamarabb sor kerül – olvasható a Szentatya és Simon Peresz izraeli elnök találkozójáról kiadott sajtóközelményben.

(hh) VR


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése