A
Gyulafehérvári Caritas érleltsajt készítő képzést indít
Gyergyószentmiklóson és Sepsiszentgyörgyön. Várjuk azon személyek
jelentkezését akik érdeklődnek a sajtkészítés lehetőségei iránt.
A képzés oktatója Portik Hegyi Lóránd, aki közel 3 éve tanulja az érlelt
sajtkészítés folyamatait Konrad Sutter svájci sajtmestertől.
A tanagyag részeként az érdeklődök a tejtermelésről, fejési
technikákról, a fejőgép felépítéséről, működéséről, tisztán és
karbantartásáról, a tej raktározásáról, a sajtkészítés folyamatáról, a
sajt hibáiról és minőségi szavatolásáról tanulhatnak. A gyakorlati
képzés része a joghurtkészítés, kiemelt tematika a higiéniai ismeretek
fontossága.
A képzésre elsősorban olyan gazdák jelentkezhetnek, akik marha-,
kecske-, vagy juhtenyésztéssel, tejtermeléssel foglalkoznak, és
érdeklődnek a sajtkészítés lehetőségei iránt. A tanfolyam során szerzett
ismereteket a gyakorlatban is kiapprobálják a résztvevők.
Konrád Sutter, aki már negyven éve foglalkozik sajtkészítéssel, valamint
Svájcban minőségellenőre az ott készült sajtoknak, rendszeresen
visszajár Gyergyószentmiklósra. Jelenleg egy olyan hálózat kiépítését
tervezi, ahol a sajtkészítő gazdák rendszeresen találkozhatnak,
tapasztalatcserék és fórumok keretében megoszthatják sikereiket,
kudarcaikat, és tanulhatnak egymástól. Ezért házi feladat gyanánt azt
kérjük a résztvevőktől, hogy a tanultak alapján készítsék el a saját
sajtjukat, majd ezeken a szakmai fórumokon sor kerülhet ezek
kóstolására, kiértékelésére is, tehát lehetőség van az utólagos szakmai
segítségre is.
A képzés időtartama: az oktatás egynapos.
Képzések időpontjai : március 12., Gyergyószentmiklós | március 26., Sepsiszentgyörgy
Elérhetőségeink és bővebb információ:
felnottkepzes[kukac]caritas-ab.ro; tel. 0730-015.195, 0266-364.726;
A sepsiszentgyörgyi képzés esetében: kinga.hubbes[kukac]caritas-ab.ro; 0733-553.594,
A képzés non – formális, a résztvevők tanúsítványt kapnak, hogy
elvégezték a képzést. Szakképzésindítás a jelentkezők függvényében!
caritas-ab.ro
erdély ma
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése