2015. 10. 14.

Átadták a kéziratos magyar Bibliát a pápának

Értékelte Ferenc pápa a kézzel másolt, közösségi munka által elkészült magyar Bibliát, amelyet Benyik György biblikus szerdán adott át neki. A pápai audiencián és a Szentírás átadásán jelen levő 46 tagú magyar küldöttségben négy csíkszeredai zarándok is volt.
segito_mariasok_vatikanban_b 
A Csíkszeredából indult zarándokok: Pál László, András Ákos, Czirják Ottó és Bogos Róbert (középen Benyik György)
Mint arról beszámoltunk, a Szentírás elkészítésében részt vett a csíkszeredai Segítő Mária Római Katolikus Gimnázium 87 tanára és diákja is, közülük négy személyt (két tanárt és két diákot) meghívtak a Rómába utazó, Bibliát továbbító küldöttségbe. Bogos Róbert, a gimnázium magyar szakos tanára a helyszínről számolt be portálunknak arról, hogy negyvenhatan – többségük Szegedről és környékéről, de a csíkszeredaiak mellett Pozsonyból, Szerbiából és Kolozsvárról is – zarándokoltak Olaszországba, hogy jelen legyenek a Biblia átadásán.
segito_mariasok_vatikanban_2_b
A vatikáni magyar nagykövetség jóvoltából zarándokcsoportjuk az első sorokban – pár méterre a pápától – vehetett részt az audiencián. Miután Ferenc pápa áldást osztva végigvonult az összegyűltek között, az oltárnál magyarázta az aznapi evangéliumi részt. Ezt követte a kihallgatás, amely során a nemzetek jókívánságait, ajándékait fogadta a pápa – részletezte a magyartanár. Hozzátette, szerdán több mint száz ajándékot kapott a Szentatya, a magyarok által kézzel másolt Bibliát a kezdeményező és koordinátor, a szegedi biblikus Benyik György adta át neki. A pápa meglepődött a magyar nyelvű Biblia láttán, beleforgatott az egyik kötetbe és kifejezte elismerését. Mint fogalmazott, értékeli a közösségi ajándékokat – avatott be Bogos Róbert.
A bibliamásolási kezdeményezésről a Gyulafehérvári Római Katolikus Egyházmegye honlapjáról értesült Erdély Imre, a Segítő Mária Gimnázium vallástanára. És mivel jó ötletnek találta a kezdeményezést, közreműködésével a gimnázium tanárainak és diákjainak egy része is bekapcsolódott a programba. „Nagy élmény volt látni a gyerekek, valamint a kollégák nyitottságát, összeszedettségét a munka folyamán, amely hiszem, hogy sok esetben felért egy imával. A Szentírást olvasni, de másolni is nagy élmény, hiszen közben különleges alkalmunk nyílt a Jóistennel való találkozásra. Ezt az élményt fokozta a másolás egyedisége, hiszen ebből a kézírásos Bibliából – amelyet a Magyarok Bibliájaként ajándékba kapott a Szentatya – mostanában nem másolnak többet” – számolt be Erdély Imre.

székelyhon.ro

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése