2015. 10. 16.

Súlyos uniós büntetést kaphat Bukarest

Románia ügyesen kellene gazdálkodjék az EU-s pénzekkel, hogy az ország fejlődjön és a polgárok boldoguljanak. Ehhez pedig hazaszeretetre és törvénytiszteletre van szükség. Ez viszont hiányzik a román felső vezetésből. Sok esetben csak látszat munkát végeznek, miközben a pénzek eltűnnek. Tanulhatnának a székelyek 1473-as törvénykezéséből: a székely előkelők közül senki a székelyek ősi szabadságukat semmibe véve, pénzfizetésre ne kötelezze, mert aki ezt teszi, a székelyek ősi szokása szerint minden javait elveszíti.
Olvassuk a tudósítást: 
 **
Az Európai Unió százmilliókat fizettethet vissza Romániával, ha az időben nem javítja ki a használhatatlanra épült erdélyi autósztráda hibáit.


A Nagyszeben-Szászváros közötti sztrádaszakasz teljes építési költségét is visszafizetheti Románia az Európai Uniónak, ha jövő év végéig nem tudja kijavítani a kivitelezési hibák miatt használhatatlanná vált 12 kilométeres szakaszt és a teljes autópályát átadni a forgalomnak - írta a bukaresti Új Magyar Szó. A Hotnews úgy értesült, a büntetés elérheti a 370 millió eurót. A dél-erdélyi sztráda építései költségeinek 85 százalékát ugyanis vissza nem térítendő uniós támogatásból biztosították.

Az autópálya tavaly novemberben átadott szakaszát teljesen el kell bontani és újjá kell építeni, miután a szakértők megállapították, hogy 8-10 méteres mélységben víz szivárog be a sztráda alá, és ez okozza a felszínen megjelenő repedéseket. A szakértők a pálya 60-as kilométerénél a burkolat és az alapozás teljes elbontását, és a vízelvezetés utáni újraépítését javasolták. A hiba kijavításának már nekiláttak, egyelőre 200 méteres szakaszon hordták el a földet.
Máshol is bajok vannak: a román autópálya-társaság (CNADNR) vezetőségének leváltására szólította fel Iulian Matache szállítási minisztert a Romániai Munkáltatók Országos Szövetsége (UNPR) és a Bihar Megyei Vállalkozók Szövetsége (FPB). Ezt azzal indokolják, hogy Bihar megyében nem folytatódott az észak-erdélyi autópálya építése, a Nagyvárad-Déva országút több szakasza szinte járhatatlan. Ha kérésüknek nem tesznek eleget, országos szintű tiltakozást indítanak el a vállalkozói szövetségek - olvasható a miniszternek és a kormányfőnek címzett, a Maszolhoz is eljuttatott felszólításban.

mapi.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése