2015. 10. 28.

Az USA célkitüzése a V4 megtörése!

amerikai-pancelosok-250.jpgAz Egyesült Államok kelet-európai célkitűzése a visegrádi csoport egységének megtörése, mert a visegrádi együttműködés fokozása lehetővé tenné, hogy tagjai stabilitásuk elvesztése nélkül, egy térségi szövetség részeként függetlenedjenek az amerikai befolyástól. 

A “Jog és Igazság” nevű párt a szavazatok 38%-ával jutott kormányra, és várhatóan tovább erősíti “szövetségi viszonyát” az Egyesült Államokkal. Bogdan Goralczik lengyel diplomata szerint az új kormány elutasítja a német csapatok beengedését, ellenben az amerikai katonák érkezésére számítanak, és a kormány elsődleges céljának tekinti a 2016 júliusi NATO-csúcstalálkozó előkészítését.

Hétfőn John Kirby amerikai külügyi szóvivő bejelentette, hogy az Egyesült Államok továbbra is fenntartja “erős szövetségi viszonyát” Lengyelországgal, miután az új kormány megkezdi munkáját Varsóban.

A lengyel közéletben zajlik egy különös vita arról, hogy Németországnak esetleg újra területi követelései lehetnek Lengyelországgal szemben. A közvélemény ilyen irányú formálása fokozottan alkalmas arra, hogy a kormány a többségi lakosság felé legitimálja a fokozott amerikai katonai jelenlétet.

Korábban a visegrádi csoport több vezető politikusa is ellenezte a NATO újabb parancsnoki központjainak létrehozását térségünkben, és az amerikai csapatok behívását. Augusztus 18-án Szlovákia külügyminisztériumának szóvivője a Ria Novosztyi hírügynökségnek nyilatkozva kijelentette, hogy nem fogják engedélyezni az amerikai csapatok állandó jelleggel Szlovákiában állomásoztatását, és ez a kormány hivatalos állásfoglalása. Washington azonban a NATO szervezetének felhasználásával, nyomásgyakorlásként fokozza katonai jelenlétét térségünkben.

Hunhir.info

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése