2015. 10. 29.

Tizenkétmilliárd forintból épült a fizikai határzár

Az ideiglenes biztonsági határzár déli határszakaszon való felépítése beváltotta a hozzáfűzött reményeket, az illegális bevándorlás szinte teljesen megszűnt, a korábbi napi többezres számról néhány tucatra csökkent. A határzárhoz órási mennyiségű műszaki anyagot használtak fel. Hatékonysága miatt például szolgálhat az osztrákok – schengeni határra építendő (sic!) – és a szlovének által is tervezett védelmi vonalaknak.
Az  ideiglenes biztonsági határzár (ibh) a technológiai előírások értelmében 2,5, 3 és 5 méteres távközökkel telepített C oszlopokra felhelyezett drótfonat, valamint 3, illetőleg 4 sorban telepített gyorstelepítésű drótakadály (gyoda) beépítésével készült – tájékoztatta a Belügyminisztérium a Magyar Időket. Hozzátették: a nehezen járható terepszakaszokat gyoda telepítésével zárták le. A magyar–szerb határszakaszon a Magyar Honvédség szeptember 17-én fejezte be a védmű telepítését. A határszakaszt mintegy 170 kilométer hosszan zárták le, 118 ezer 860 négyzetméteren teljes biztonsági határzárral, a többi területen a terepnek megfelelő műszaki megoldással. A magyar–horvát határszakaszon 105 427 négyzetméteren ibh-t és 12 839 négyzetméteren egyéb műszaki rendszert telepítettek.
A szerbnél jóval hosszabb horvát szakaszon a Dráva folyó és mocsaras ártere jelenti sok helyen a természetes védvonalat, ezért rövidebb az itteni műszaki akadály. A határzár felépítését október 21-én fejezték be. A Belügyminisztérium által lapunknak elküldött összegzésből kiderült: a határzár építéséhez mintegy 72 ezer oszlopot, 247 ezer méter drótfonatot és 1100 kilométernyi NATO-drótot használtak fel. Az ideiglenes biztonsági határzár alapanyagainak gyártása, beszerzése a büntetés-végrehajtási szervezet feladata volt.
Megtudtuk: az építési munkák során a legnagyobb napi létszám, 1850 fő október 17-én, a horvát határon zajló kerítésépítés véghajrájában dolgozott, amely az alábbiak szerint oszlott meg: 1771 katona, 72 fő közalkalmazott és 7 fő egyéb civil.
A határzár építésével összefüggő munkálatokban több száz elítélt és több mint félezer büntetés-végrehajtási dolgozó is részt vett. A honvédelmi tárca alá tartozó HM EI Zrt. összesen 426 fővel kötött közfoglalkoztatásra irányuló szerződést. Október 17-ig az ibh-val kapcsolatos feladatokra összesen 11,7 milliárd forintos forrást különítettek el, amelyen belül 7,9 milliárd forintot tesz ki a személyi juttatások és terheik nélkül számított keret.

Baranzai Gábor
magyaridok.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése