2015. 10. 23.

Új apát a csornai premontreieknél

A rend örökfogadalmas tagjai Thomas Handgrätinger generális apát és Ullmann Péter Ágoston, a magyar rendtartomány helynökének jelenlétében tíz évre apáttá választották Fazakas Z. Márton eddigi kormányzó perjelt. Márton atya erdélyi származású, 1999 augusztusában költözött a csornai rendházba, pannonhalmi és budapesti tanulmányok után 2004-ben szentelték pappá.

Csorna - Kormányzó perjel irányította a csornai premontrei apátságot 2009. augusztus 7-től. Fazakas Zoltán Mártont rendtársai hat évre választották meg. Dr. Horváth Lóránt Ödön apát, prépost-prelátus, aki 1990 óta volt apátja a rendnek, azért vonul nyugalomba, mert betöltötte 80. életévét. A leköszönt apát mögött mozgalmas, munkával teli közel két évtized áll. Nevéhez fűződik többek között a rend csornai épületének külső-belső felújítása, a szombathelyi premontrei rendi Szent Norbert Gimnázium újraindítása, a szombathelyi és a keszthelyi rendház renoválása. Munkáját azok a települések is elismerték, melyeken a premontreiek tevékenykednek. Csornán díszpolgárrá választották, a vasi megyeszékhelyen a ˝Szombathely város oktatásügyéért˝ díjat vehette át.

 A szerzeteseknek 2009-ben joguk lett volna új apátot is megnevezni, de úgy döntöttek, kormányzó perjel vigye ügyeiket. Csornán, a premontrei prépostság anyaházában nyolc örök fogadalmas szerzetes volt jogosult a választásra.  
Fazakas Zoltán Márton 2009-től 2015-ig esztendeig viselte a tisztséget. 
2015-ben Fazakas Zoltán Márton választott csornai prelátust apáttá választották.

Az új apát Erdélyből, a Székelyudvarhely melletti Lövétéről származik. 1999 augusztusában költözött a csornai rendházba. Pannonhalmi és budapesti tanulmányok után 2004-ben szentelték pappá.
Márton atya apáttá benedikálása 2015. október 22-én csütörtökön a csornai apátsági templomban 17,00 órakor kezdődött szentmise keretében történt. A benedikálást dr. Várszegi Asztrik OSB panonhalmi főapát-püspök végezte. 
„Bölcsőm közönséges deszkából volt összezárva, amilyen lesz a koporsóm is. De fáját a csíki hegyekből vágták, ahol az őrt álló fenyőerdők koszorúja gyökerével sziklába kapaszkodik, s makacsul állja a viharok tépését; ahol az emberek századok óta küzdenek a mostoha életviszonyokkal, mert tudják, hogy a sötét borulat mögött ott van Isten, s beléje vetik bizalmukat. Innen jöttem, s nem hoztam mást, csak a halálos szerelmet népem és az emberek iránt, s a katolikus hitet, melyet hitvalló és hitükből élő nemzedékek a Csíksomlyói Mária lábainál mélyítettek el, és örökítették át a századok során.” – idézte Márton Áron püspököt Fazakas Zoltán Márton OPraem, az új csornai apát. 
Jelmondata: Benedicamus Domino!
Az ünnepen jelen voltak Lövétéről a nagyszámú Fazakas család tagjai, az egyházközség képviseletében László István lövétei plébános, T. Tódor Attila segédlelkész és Tódor Lóránd kántor.
Címere:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése