2015. 10. 28.

Saját városokat építene Ankara a menekülteknek

A nemzetközi közösség bevándorlási politikája összeomlott, így Törökország alternatív megoldást javasol a válság kezelésére, jelentette be Numan Kurtulmus török miniszterelnök-helyettes. Törökország magát védve azt tervezi, hogy új menekültvárosokat épít.
Olyan új településeket kell felépíteni, ahol a menekültek bemutathatják képességei­ket, kormányozhatják közösségeiket, s besegíthetnek a társadalomnak, amelyben menedékre leltek – mondta Kurtulmus a török tervet magyarázva. Az elképzelés szerint az új menekültvárosokat elsősorban nem Törökországban építenék fel, mivel Ankara „nem egyezik bele, hogy a világ koncentrációs táborává váljon”, inkább olyan szíriai vidékeken, ahol biztonságban le lehet telepíteni menekülteket. Az új településeken iskolák, kórházak és gyárak is volnának, a költségeket pedig egy olyan alapból fedeznék, amelyet az ENSZ Menekültügyi Főigazgatósága (UNHCR) alatt hoznának létre, s abba minden nemzet jövedelmének megfelelő összeget adna. Törökországban nagyjából 2,2 millió menekült van jelenleg.
A terv Kurtulmus szerint is még kidolgozás alatt áll, s érdemes figyelembe venni, hogy Törökország választások előtt áll, a legfőbb ellenzéki erő, a Köztársasági Néppárt (CHP) pedig azzal kampányol, hogy az összes menekültet vissza kell küldeni hazájába, amint ott biztonságossá válik a helyzet. Csakhogy a szíriai háború olyan pusztítással járt, hogy ha ma véget érne, akkor is évekbe telne, amíg minden elmenekült hazatérhetne. Nem minden menekülttábor ugyanolyan, a palesztin táborok egyike-másika városias jellegű, csak a házak elhelyezkedése roppantul esetleges, az utcák nincsenek leburkolva. A legnagyobb Ciszjordániában a Náblúsz melletti Balata tábor, itt nagyjából 30 ezren élnek, s máig állnak és lakottak azok a házak, amelyeket az ENSZ 1950-ben épített a Jaffa városából elmenekült palesztinoknak. A jordániai Zaatari menekülttábor Szíriából érkezőknek ad szállást, nagyjából 80 ezer ember ideiglenes otthona 2011 óta, ezzel az ország negyedik legnagyobb városa. A táborban létezik bizonyos önkormányzat, kisebb-nagyobb vállalkozások működnek, de nagyon elterjedt a bűnözés, különböző

magyaridok.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése