2015. 10. 15.

Bemutatkoznak Csíkszeredában a verbiták



Isteni Ige Társasága – Societas Verbi Divini, SVD
Különböző országokból, különböző kultúrákból érkezett és különböző nyelveket beszélő férfiak vagyunk, papok és testvérek, akik Magyarországon élünk és dolgozunk azért, hogy az Úr Jézus evangéliuma terjedjen az emberek szívében és egész életében. Az Isteni Ige Társaságát, Szent Arnold Janssen (1837-1909) német pap alapította a hollandiai Steylben 1875. szeptember 8-án. A rend elsődleges célja a külföldi misszió, de mindenütt jelen van, ahol az Egyháznak szüksége van rá. A Társaság a megtestesült Igét teszi lelkiségének központjába és általa jut el a Szentlélekben az Atyához. 
A tudományok közül azokat ápolja, amelyek a missziós munkához szükségesek, vagy hasznosak: missziológiát, antropológiát, lingvisztikát, szociológiát stb. 
P. Hurgoi Sándor SVD
Egyetemeivel, főiskoláival, közép- és alapfokú iskoláival katolikus elitet akar nevelni, különösen segítve a szegény sorsú tanulókat, hogy a helyi Egyházat szilárd alapokra építse. A verbiták a kimondottan missziós munka mellett lelkipásztori munkát is végeznek, iskoláik révén részt vesznek az ifjúság nevelésében, sajtó- és rádióapostolságban tevékenykednek. A verbiták mind az öt világrészen működnek: Európában 22, Amerikában 15, Ázsiában 10, Óceániában 4 és Afrikában 11 országban. 2000. január 1-jén a rendtagok összlétszáma: 5961 volt. A Társaságot a nemzetköziség jellemzi. Egy helyen több nemzet fiai működnek együtt Krisztus országának előmozdításán. Magyarországon először 1916-ban Máriakéménden vállaltak lelkipásztori munkát. Az első missziósházat Budatétényben 1924-ben nyitották.  1924-től 1928-ig a missziós növendékek száma 13-ról 74-re emelkedett. Ezért a kisszeminárium átköltözött Kőszegre, és 1929-ben felszentelték az új Szent Imre Missziós Szemináriumot. A sok jelentkező miatt 1942-ben Kiskunfélegyházán új házat nyitottak a gimnazista növendékek számára. 
Első misszionáriusait 1934-ben küldte a missziókba: két papot Kínába és egy testvért Argentinába. 1950-ben a magyar rendtartománynak 32 tagja volt. 1989 előtt 23 magyar verbita működött különböző országokban, mint Argentinában, Braziliában, Paraguayban, az USA-ban és Kanadában, a Fülöp-szigeteken, Indonéziában, Új-Guineában, Japánban, Taiwanban és Zairében. A rendszerváltás után a rend, amint sorait rendbehozta, a hivatástoborzás mellett az új evangelizációba (cursillo, karizmatikus mozgalom, biblia apostolság) való bekapcsolódással akar a helyi egyház megújulásában feladatot vállalni. 2006-ban nyitották ki a budatétényi Szent Arnold Lelkigyakorlatos Házat, melyet Dr. Erdő Péter bíboros megszentelt.
Október 18-án a csíkszeredai Millenniumi templom felszentelése évfordulóján, amely templombúcsú napja is, a budapesti verbita atyák szolgálnak déli 12 órakor és este 19 órakor. Előző nap este 19 órakor szintén ők végzik az istentiszteletet P. Hurgoi Sándor erdélyi születésű atya vezetésével.
Szeretettel várunk minden jóakaratú embert.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése