2015. 10. 29.

Az osztrák külügyminiszter kiállt a kerítés építése mellett

Az osztrák külügyminiszter kiállt a szlovén-osztrák határszakaszon tervezett kerítés építése mellett és arról beszélt csütörtökön, hogy meg kell teremteni a közrend fenntartásához szükséges feltételeket ugyanúgy, mint ahogyan azt a tömegrendezvényeken, a koncerteken vagy akár a tüntetéseken teszik.
A kisebbik koalíciós partnert, a konzervatív Osztrák Néppártot képviselő Sebastian Kurz szerint a kerítésre az unió külső határain lévő állapotok miatt van szükség. Magyarországra utalva arra emlékeztetett: már hónapokkal ezelőtt ő maga is arról beszélt, hogy amennyiben nem oldódik meg az unió külső határszakaszain a helyzet, úgy egyre több állam próbálhatja majd maga orvosolni a problémát.
Hangsúlyozta: arról nem szeretne vitatkozni, hogy miképpen nevezzék ezt a létesítményt, amelyet szerinte akár “rácsnak” is lehetne hívni.
Hatalmas feladat előtt állunk nap mint nap – jelentette ki a belügyminiszter Salzburgban csütörtökön. A városban tartott menekültügyi konferencián az ugyancsak néppárti Johanna Mikl-Leitner elmondta: minden nap átlagosan 3-400 menekültkérelmet adnak be Ausztriában, tehát minden második nap egy kisebb falu lakosságának megfelelő számú embert kell elhelyezni.
Csütörtök délután ismét kiéleződött a helyzet az osztrák-szlovén határon. A horvát Nova TV arról számolt be, hogy a migránsok áttörték az osztrák rendőrkordont a szlovéniai Sentiljnél.
A Sentilj-Spielfeld határátkelőnél több ezer ember torlódott fel, akik reggel óta arra várnak, hogy átléphessenek Ausztriába. A tömegben a délután folyamán többször is verekedést tört ki. A kordont éppen akkor törték át a migránsok, amikor odaért az osztrák rohamrendőrség – tájékoztatott a Nova TV helyszínen tartózkodó tudósítója.
A szlovén kormány rendkívüli ülést tartott. Az ülést követően Vesna Györkös Znidar belügyminiszter bejelentette, hogy amennyiben a helyzet úgy kívánja, “megteszik a szükséges intézkedéseket”. Ennek kapcsán említette “egy kerítés vagy más műszaki akadály” lehetőségét. Utalt arra, hogy Szlovénia több forgatókönyvvel rendelkezik.
A horvát média csütörtökön azt jelentette, hogy Zágráb és Ljubljana egyaránt elégedett azzal, hogy Horvátország vonattal közvetlenül Szlovéniába szállítja a migránsokat a szerb határról. A beszámolók idézték Bojan Sefic szlovén belügyminisztériumi államtitkár nyilatkozatát, amely szerint az új rendszer “kiválóan működik”, a migránsok érkezésének folyamata lényegesen lerövidült, az együttműködés is zökkenőmentessé vált Horvátországgal. Ranko Ostojic horvát belügyminiszter arról beszélt, hogy ez a módszer működik, Horvátországban számára pedig az a legfontosabb, hogy továbbszállítsa a menekülteket.
Közös gyakorlatot kezdett a rendőrség és a hadsereg Szlovákiában a migránsválsággal összefüggésben az ország déli határán csütörtökön. Az egynapos gyakorlat a Robert Fico kormányfő jelenlétében tartott bemutatóval indult Pozsonynak a Dunától délre fekvő, Oroszvár nevű városrésze határában. A “Dél akció” célja, hogy a fegyveres erők tagjai élőben gyakorolják a szlovák-magyar határszakasz megfigyelését, a járőrözést, valamint további olyan nem szokványos feladatokat is, amelyek a migránsválságból adódóan állhatnak elő.
A gyakorlat egyidejűleg kezdődött meg az egész, mintegy 655 kilométer hosszú szlovák-magyar határszakaszon. Tizenegy úgynevezett összpontosítási helyet alakítottak ki, a vegyes összetételű járőrök ezekről indultak ki a határon kijelölt 126 megfigyelő pontra, ahol a járőrözés mellett szimulált illegális határátlépési helyzetekben is kipróbálják felkészültségüket. A szlovák miniszterelnök a helyszínen kijelentette: az európai uniós politika a migránsválság kezelésében teljesen csődöt mondott, aminek az a következménye, hogy a tagországok saját hatáskörükben vagy regionális szövetségek szintjén tesznek lépéseket a helyzet orvoslására. Robert Fico egy védelmi határzárként szolgáló kerítés esetleges megépítésére vonatkozó újságírói kérdésre így válaszolt: nem lehet kizárni, hogy előfordulhat olyan helyzet, hogy “fizikai akadályokat” is használnak.
Csütörtök délután elindult Magyarországra az az ötven cseh rendőr, aki a következő hetekben segíteni fog Magyarországnak a külső schengeni határ védelmében. A cseh rendőrök a prágai közlés szerint november elsejétől december 15-ig lesznek szolgálatban a magyar-szerb határon. A járőrözést magyar rendőrökkel és katonákkal közösen végzik majd, három kijelölt településen.
Németországban csaknem 400 feljelentés érkezett a szövetségi legfőbb ügyészséghez Angela Merkel kancellár ellen az európai migrációs válsággal összefüggésben. Az állam elleni súlyos bűncselekmények ügyében illetékes vádhatóság csütörtökön megerősítette a kancellár ellen százas nagyságrendben beérkező feljelentésekről szóló híreket. A hatóság szóvivője a feljelentések tartalmáról nem nyilatkozott, de közölte, hogy valamennyit megvizsgálják. Sajtóbeszámolók szerint a feljelentők mindenekelőtt hazaárulással vádolják a kancellárt.

magyaridol.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése