2015. 10. 15.

Aki beront a házunkba, betörő

A Heti Válaszban  2015.10.15. („Aki beront a házunkba, betörő” 20-22. o.) Barsi Balázs, a sümegi ferences kolostor házfőnöke nyilatkozik, aki felidézte: Néhány éve döbbenten hallottam egy filozófusnőtől: "a filozófiának ma már nem célja, hogy a végső igazságot kutassa, mert mindenkinek megvan a maga igaza." Hát, kérem, ez esetben adja vissza a diplomáját, mert ehhez nem kell egyetem. Mindez egyébként azzal kezdődött, hogy semleges iskoláról beszélünk. Mármost amely intézmény ezt hirdeti magáról, az nem több, mint szellemi-lelki bordélyház.
Az állami iskolának ehelyett, miközben persze nem a hittérítés helyszíne, katolikus, református társaihoz hasonlóan egy feladata lehet: a lét értelmét keresni. Ha erről Európa lemond, akkor nem kellenek ide muszlimok, megássuk a sírunkat magunk is.”
Balázs atya föltette a kérdést:
„Mit észlelünk ma a mélyben? Azt, hogy miközben a migráció képében hatalmas problémával szembesülünk, nem vagyunk tisztában azzal, kik vagyunk, és mire alapozva keresünk megoldást. Egy viszont biztos: a házunkon egyelőre van ajtó, így joggal várhatjuk el, hogy aki bebocsátást kér, előbb kopogtasson. Mi pedig majd ajtót nyitunk, és azt mondjuk: fáradj beljebb, és ha ínséget szenvedsz, segítünk. De aki csak úgy beront a házunkba, anélkül, hogy megmondaná, mi a neve, honnét jött, és mit akar, az betörő. Megdöbbentő egyébként, hogy a hozzám hasonló kisemberek már hónapokkal ezelőtt tudták, mi zajlik itt, a politikusok egy részének viszont állítólag fogalma sem volt róla. Nos, vagy hazudnak, vagy ha valóban nem voltak képesek felmérni a helyzetet, alkalmatlanok a posztjukra. Mi ugyanis régóta látjuk, hogy a migráns egyrészt az üldözöttet jelenti – őt be kell fogadni, segíteni –, másrészt a honfoglalót; azt az embert, aki egyébként nem feltétlenül rossz szándékkal, hanem a jobb élet reményében érkezik, de tömegesen alkalmasint hódítóként fog viselkedni. Ez tehát két külön kategória, és valószínűleg ők maguk sem gondolták, hogy egyként fogunk bánni velük.” 

MK

1 megjegyzés: