2015. 10. 21.

Twal pátriárka: A jeruzsálemi fal eltorzítja a szent város arcát

Fouad Twal jeruzsálemi latin pátriárka szerint a fal új, széttöredezett világot teremt, és a zarándokok számára is megnehezíti, hogy eljussanak a szent helyekre.


„A Jeruzsálem arabok és zsidók lakta negyedeinek elválasztására épített falak megszomorítják és eltorzítják a szent város arculatát. Ha tovább folytatódik ez a szeparációs politika, végül minden embernek magával kell vinnie a saját falát, saját kerítését, mely elválasztja az egyik embert a másiktól” – ezekkel a keserű szavakkal nyilatkozott Fouad Twal jeruzsálemi latin pátriárka a Fides katolikus hírügynökségnek a Dzsabal Mukkaber jeruzsálemi arab negyedet a zsidók lakta Hanatziv városrésztől elválasztó betonfal felállítása kapcsán.

„Az izraeli hatóságok jóváhagyták ennek az új falszakasznak az építését, azzal a szándékkal, hogy megakadályozzák a kövekkel és Molotov-koktélokkal dobáló palesztinok támadásait. Ez valóban új világot teremt, és olyan politika lép életbe, amely darabokra töri a szent várost és megnehezíti a szent helyek elérését a zarándokok számára. Korábban az izraeli vezetők egyre azt a szlogent ismételték, hogy Jeruzsálem az egy és oszthatatlan szent város. Most pedig új elválasztó falakat építenek” – mutatott rá az ellentmondásos helyzetre a pátriárka.

„Az október közepén kirobbant erőszakhullám a Szentföldön negyvenhárom palesztin és hét zsidó ember életét követelte. Izrael egy demokratikus állam, és bármiféle bűnügy után lesújtott az igazságszolgáltatás. Ha egy bíró ítéletet hirdetett, azt mindenki elfogadta – hangsúlyozta Fouad Twal.  – Most a polgári lakosság Izraelben zöld lámpát kapott, és szabadon lövöldözhet. Lincselések és törvényen kívüli önbíráskodások folynak. Az erő aránytalanul túlzott használata mindig a gyengeség jele. Ehelyett sokkal inkább erős idegekre és higgadt fejekre lenne szükség az erőszakhullám okainak felszámolásához.”
Forrás és fotó: Vatikáni Rádió
Magyar Kurír

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése