2015. 10. 22.

Verbita centenáriumi ünnepség Pécsen

A verbita rend magyarországi letelepedésének centenáriumi éve alkalmából rendezett ünnepségsorozat részeként az Isteni Ige Társaságának tagjai találkozót tartottak október 17-én Pécsen.

A találkozón előadást tartott Burbela Gergely, a magyar verbita rendtartomány elöljárója és Benvin Sebastian, a Pápai Missziós Művek magyarországi igazgatója Az Ő küldetése a mi küldetésünk címmel.
Ezután Udvardy György pécsi megyéspüspök missziós buzdítása következett, majd az ünnepség zárásaként hálaadó szentmisét mutattak be.
Burbela Gergely az ünnep kapcsán elmondta, a misszióban látják a Szentlélek működését, céljuk a szolgálat az interkulturális közösségben, más népek között. 
Udvardy György hangsúlyozta, a misszió az öröm továbbadása; ez az új evangelizáció lényege. Rámutatott: „A misszió lényege, hogy mondjátok a barátaitoknak: öröm van az életükben!”
Az Isteni Ige Társasága magyar közösségének tagjai 1916-tól kilenc éven át működtek Dél-Baranyában, Máriakéménden és környékén. A missziós ünnep során ide is ellátogattak a verbita szerzetesek.
„Élete a mi életünk... Küldetése a mi küldetésünk...” – ezzel a mottóval hirdették meg a verbiták jubileumi ünnepségsorozatukat a rend magyarországi letelepedésének centenáriuma alkalmából.
Hazánkban 31 verbita szerzetes él, közülük 14 magyar és 17 külföldi. A világon összesen 6500-an vannak. Minden földrészen más-más a szerzetesek missziós feladata. Több országban az oktatásban vesznek részt, Magyarországon a kisebbségekkel és a menekültekkel foglalkoznak.
* * *
A jubileumi év további programjai
2016. március 19. – Misszió és Európa – tudományos konferencia (Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskola)
2016. október 8. – a jubileumi év zárása a világmisszió ünnepének keretében (Budatétény)
Forrás és fotó: Pécsi Egyházmegye
Magyar Kurír

Ajánló:
Bemutatkoznak Csíkszeredában a verbiták 
A világmisszió ünnepére készülnek a magyarországi verbiták

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése