2015. 10. 16.

Éjféltől Magyarország lezárja a magyar-horvát zöldhatárt

Fotó: MTI / Sóki Tamás
Pénteken éjfélkor Magyarország lezárja a horvát-magyar zöldhatárt. Korábban azt mondta a magyar kormány, hogy ha az EU nem dönt a görög határ uniós őrzéséről, akkor életbe léptetik a határzárat.

Miután a csütörtöki EU-csúcson nem született arról döntés, hogy közös uniós erők védjék Görögország külső határait, az viszont továbbra is elvárás, hogy a tagállamok védjék meg külső határaikat, a nemzetbiztonsági kabinet úgy döntött, hogy Magyarország szombaton 0 órától teljes mértékben érvényesíti a schengeni szabályokat a horvát-magyar határon, vagyis életbe lép a határzár, a megerősített határőrizet jelentette be Szijjártó Péter külügyminiszter.

A határállomáson továbbra is zajlik a közlekedés, két tranzitzónában lesz lehetőség menedékkérelem beadására, és a korábban felépített határzár áthágása továbbra is büntetőjogi következményekkel jár – mondta Szijjártó a nemzetbiztonsági kabinet ülése után sajtótájékozatatón.

Három visegrádi partnerünk rendőri erőkkel segítik a szerb-magyar határon a határőrizetet, az így felszabaduló rendőri erők a horvát határnál teljesítenek szolgálatot – mondta Szijjártó.

Orbán Viktor miniszterelnök péntekre hívta össze a nemzetbiztonsági kabinetet, hogy döntést hozzanak a horvát-magyar határzár ügyében.

Szijjártó még csütörtökön azt közölte, hogy ha az Európai Unió nem hoz létre közös határvédelmi egységet a görög schengeni határ biztosítására, akkor Magyarország kész lezárni saját schengeni határát Horvátországgal. Márpedig a csütörtöki EU-csúcson erről nem született döntés. A Miniszterelnökséget vezető miniszter, Lázár János csütörtöki sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott, hogy a kormány kész és képes a zöldhatár lezárására és a jogi és élőerős védelemre a horvát szakaszon is, és erről a napokban döntenek.

Zoran Milanovic horvát kormányfőnek azt mondta, Orbán Viktor azt mondta neki a csúcson, hogy Magyarország a horvát-magyar határra nem küld katonákat, csak a szerb-magyar határra.

Azt követően, hogy Magyarország szeptember 15-én határzárat léptetett életbe a magyar-szerb határon, Szerbia a menekültáradatot Horvátország felé kezdte terelni, a horvát menekültellátó rendszer azonban nem bírta tovább tartani a menekülthullámot, és a migránsokat Magyarország felé kezdték irányítani. A magyar hatóságok szeptember 18-án hajnalban a horvát-magyar határon is elkezdték építeni a fizikai határzárat.

A szlovén miniszterelnök azt mondta, intenzíven készülnek a megfelelő döntésre arra az esetre, ha Magyarország lezárja a horvát-magyar határt. Milo Cerar szerint nem egészen világos, hogy milyen indokkal zárná le Magyarország horvátországi határszakaszát éppen most, szerinte egy ilyen döntésnek akkor lenne alapja, ha Németország és Ausztria megszigorítaná a határellenőrzést.

hvg.hu

A délszlávoktól semmi jó sem várható!!!!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése