2015. 10. 12.

Fouad Twal pátriárka kimondta a valóságot

Fouad Twal jeruzsálemi pátriárka a békéről, a politika közömbösségéről és Izraelről  
A közel-keleti vallási vezetők hálájukat fejezték ki Ferenc pápának a térség békéért intézett felhívásáért. Fouad Twal jeruzsálemi latin pátriárka a Vatikáni Rádiónak adott interjújában elmondta: „hálásak vagyunk, de a politika közömbös”.


„Mindnyájan emlékszünk Ferenc pápa szentföldi felszólalásaira. Nagyon jól emlékszünk jó szándékára is, amellyel elhívta az izraeli és a palesztin elnököt a vatikáni kertekbe. Végül is azonban azt látjuk, hogy mindennek semmi eredménye nincs, mert teljes mértékben hiányzik a politikai jóakarat. A szinóduson tapasztalt jóakarat is csupán jóakarat fog maradni, ha a politika nem nyújt konkrét segítséget. Nem elég tanulmányoznunk a helyzetet: megoldásokat kell találnunk, és azt nem lehet kiegyensúlyozott, igazságos és nyugodt politika nélkül. Kicsit korlátozva érzem magam, – hogy ne mondjam azt, megalázva, – hiszen amikor visszatérek Jeruzsálembe, megkérdezik majd tőlem, hogy »És mit csináltatok?«, és a válasz az lesz: »Megtettük a lehetségest.« Mivel azonban nincs együttműködés a politikusok részéről, kissé olyanok leszünk, mint akik fel vannak függesztve” – mondta a pátriárka.
A főpásztor hozzátette: „Amikor politikáról beszélek, a nemzetközi politikára gondolok, főképp az amerikaira és az izraelire, kár tagadni. Egy hónappal ezelőtt Párizsban hatvan ország képviselőivel gyűltünk össze, hogy a menekültkérdésről, az extrémizmusról, az erőszakról és a terrorizmusról tanácskozzunk. Nagy meglepetésemre az Amerikai Egyesült Államok és Izrael hiányoztak.”
„A politika több, mint süket a felszólalásainkra: mi, mint egyház, mint keresztény közösség, nem kerülünk az ő napirendjükre. Jelenlétünk vagy nem jelenlétünk ebben az etika nélküli nemzetközi politikában teljesen jelentőség nélküli. Nem vesznek minket figyelembe” – állapította meg a jeruzsálemi pátriárka.

A kérdésre, hogy hogyan élnek az izraeli családok, különösképpen is a katolikusok, Fouad Twal azt felelte, hogy nagyon-nagyon rossz sorsuk van körülbelül egy hónapja, amióta a Cremisan-völgyben elkezdtek építeni egy falat, amely senkit sem véd. Egy fal sohasem véd senkit. Léteznek törvények, létezik kölcsönös tisztelet: ha tiszteletben tartjuk egymás méltóságát, békében élünk, máskülönben pedig hasztalanul próbálunk erővel békét teremteni.
Forrás és fotó: Vatikáni Rádió
Magyar Kurír

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése