2015. 06. 04.

A gyilkos propaganda



Anyád és rokonaid keresnek! - ez Jézusnak szól, aki Simon Péter házában tanít. Az üzenet hátterében nem a rokoni szeretet szálai húzódnak meg, hanem a jeruzsálemi „ellenőrök” propagandája. A propaganda szó a latin propagare – terjeszteni szóból származik. XV. Gergely pápa 1622. június 22-én létrehozta a Hitterjesztési Kongregációt, az úgynevezett Congregatio de Propaganda Fide-t a világ minden táján folyó hittérítési, missziós tevékenységet összefogó és irányító szentszéki hivatalt. 
A hivatal neve annyira fogalommá vált, hogy belőle ered a modern nyelvek propaganda szava is. 
A francia forradalom óta világi tevékenységre is alkalmazzák. A propaganda kifejezés negatív jelentése a 19. század elején alakult ki, amikor a politikai szférában is kezdték használni. Ennek különös felfedezése a filléres sajtó és egyben a tömegkommunikáció megszületése után történt, amikor először figyelhették meg, milyen hatása van egy cikknek, képnek, szövegnek az emberekre, a közvéleményre.
Az első világméretű propaganda – Pulitzer József és William Randolph Hearst new-yorki lapmágnások közt –, 1895 és 1898 között zajlott újságháború eredményeként született. Pulitzer a lapjain keresztül olyan mértékű spanyolellenes hangulatot teremtett, hogy az 1898-ban a spanyol-amerikai háború kitöréséhez vezetett. Miután felismerték a fent említett háború kitörésében a propaganda szerepét, tudatos formában először az első világháborúban használták, azután pedig állandóan. A propagandának több módszere is jól ismert. Ez képes elemberteleníteni, és gyűlöletet szítani a külső vagy belső közösségek között. 
Technikája: a kiválasztott személyét, tulajdonságait vagy személyes érdekeit veszi célba, esetleg cselekedeteit, szavait használja fel vele szemben, gyakran elvonva a figyelmet arról, amit a másik fél állít. A célba vett személy által el nem követett bűnöket tudatosítja az emberekben és egyúttal félelmet kelt, általában mozgósítja őket a cselekvésre. 
Előfordul, hogy a megfoghatatlan fenyegetést egyetlen néphez vagy személyhez kötik, a veszélyesnek tartott politika erőhöz egy ismert arcot társítanak (pl. a magyar baloldal Orbán Viktor képét). Ilyen propagandával háborúkat idéznek elő, embereket tesznek tönkre. 
Amikor Jézus teljes erővel kezdi kibontakoztatni messiási munkáját, és a sokaság már-már alig elviselhető lelkesedéssel fogadja, akkor a jeruzsálemi vezetés részéről beindul a propaganda gépezet: szombaton gyógyít, gonosz lelkeket űzött ki, tehát nem Istentől való! Jézus tetteit nem tagadják, hanem értékelésükkel személyét akarják tönkretenni: a démonvilág fejedelmével áll kapcsolatban.
A farizeus propaganda hatására a názáreti rokonság felkerekedett és menteni akarják Jézust, mert így a vesztébe rohan. Az sem lehetetlen, hogy az egyetlen mentesítő diagnózis, az őrültség bélyege tudja megóvni a rokonokat a meghurcolástól és kiközösítéstől. Amikor Jézus anyja és rokonai odaértek, beküldtek érte és hívatták. Jézus először kérdésével, azután a jelenlévőkön végigfutó tekintetével, majd kijelentő szavával világossá teszi előttük, hogy Isten országában érvényüket veszítik a földi szabályok. 
A Fiúhoz nem az áll közel, akinek a testi származása szerint több köze van, hanem aki szeretettel teljesíti Isten akaratát:Atyám akarata az, hogy mindaz, aki látja a Fiút és hisz benne, örökké éljen, és én feltámasztom az utolsó napon.” (Jn 6,40). 
Akkor majd végleg elnémulnak a hazug ajkak” (Zsolt 31,19), és véget ér a Kaifás óta világméretűvé duzzadt gyilkos propaganda!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése