2015. 06. 01.

Johannis kihirdette a gyermeknevelési pótlék megduplázását

Forrás: www.vhegy.com
A parlament május 20-án szavazta meg, hogy a gyermeknevelési pótlék 42 lejről a duplájára, 84 lejre emelkedjen.

Kihirdette Klaus Iohannis román államfő hétfőn a gyermeknevelési pótlék megkétszerezéséről szóló törvénymódosítást, amelyet az ellenzék kezdeményezett.

A javaslat elfogadása meglepetést okozott, minthogy Victor Ponta miniszterelnök kifogásolta, hogy a kezdeményező ellenzéki Nemzeti Liberális Párt (PNL) nem jelölte meg, milyen forrásból fedezzék a juttatás emelését.

A kormány további módosításokat tervez a gyermeknevelési pótlékot illetően. Ponta azt akarja, hogy jövedelemarányosan kapják a családok a gyermekek után járó juttatást, de egyes vélemények szerint ez alkotmányellenes lehet.

Iohannis lépése várható volt, minthogy az elnök már korábban bejelentette, hogy támogatja a kezdeményezést, és amennyiben idejében megérkezik az elnöki hivatalba a törvénytervezet, a nemzetközi gyermeknap alkalmából fogja kihirdetni. Iohannist az ellenzéki PNL juttatta az elnöki székbe a tavalyi államfőválasztáson.

Romániában alanyi jogon minden kiskorút megillet a gyermeknevelési pótlék. A szociáldemokrata Ponta szerint igazságtalan lenne, hogy minden család egyformán részesüljön a pótlékból, és változtatni akar a jelenlegi rendszeren a jövedelemarányosság elve szerint. Csakhogy Asztalos Csaba, a romániai országos diszkriminációellenes tanács elnöke és Alina Gorghiu ellenzéki liberális pártvezér is úgy vélte, hogy ez alaptörvénybe ütközik, mert az alkotmánybíróságnak volt egy döntése már 2006-ban, miszerint a gyermeknevelési pótlék alanyi jogon minden kiskorút megillet. Asztalos szerint semmi akadálya, hogy a kormány más intézkedésekkel segítsen a szociálisan hátrányos helyzetű családokon.

Rovana Plumb munkaügyi miniszter a múlt héten bejelentette: kikéri a taláros testület álláspontját, mielőtt a kormány dönt a további változtatásokról.

MT
erdély ma

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése