2015. 06. 28.

Az amerikai jelentés Romániáról

A romániai magyar kisebbséget ért hátrányos megkülönböztetésekre is kitér éves emberi jogi jelentésében az amerikai külügyminisztérium. A dokumentum lesújtó képet fest a hazai intézményes korrupcióról.
wash_b
A romániai magyar kisebbséget ért hátrányos megkülönböztetésekre is kitér éves emberi jogi jelentésében a washingtoni külügyminisztérium.
A Romániáról szóló, csaknem 40 oldalas országjelentésből egy oldal lajstromozza az országban élő 1,2 milliós magyar közösség képviselőinek emberi jogi panaszait.
A Maszol.ro hírportál által ismertetett amerikai kormányzati dokumentum a közösség parlamenti képviseletét ellátó RMDSZ és más magyar kisebbségi szervezetektől származó jelzésekre alapozva megállapítja: a romániai magyar közösség tagjai továbbra sem használhatják anyanyelvüket az igazságszolgáltatásban, több város önkormányzata megtagadja a kétnyelvű helységnévtáblák elhelyezését, sok esetben pedig megtiltják a székely zászló kitűzését a magyarok lakta vidékeken.
A jelentés emlékeztet: a legfelsőbb bíróság a román közösségre nézve diszkriminatívnak ítélte a magyar többségű települések önkormányzatainak azon igényét, hogy a helyhatósá­gok hivatalnokai beszéljék a magyar nyelvet.
A dokumentum felidézi azt is, hogy az Országos Diszkriminációellenes Tanács (CNCD) elutasította az RMDSZ-nek az Oktatás Minőségét Ellenőrző Ügynökség (ARACIS) elleni panaszát. Az RMDSZ azt sérelmezte, hogy az ARACIS szerint a rezidens orvosok csak románul beszélhetnek a páciensekkel. A moldvai csángók helyzetéről a jelentés megállapítja: a régió egyes településein a hatóságok megakadályozták a budapesti finanszírozású magyar oktatási program lebonyolítását.
A 2014-ről szóló éves ország­jelentésben az amerikai külügyminisztérium megállapítja még, hogy az intézményesített korrupció továbbra is súlyos problémát okoz Románia számára, mivel átitatja a teljes társadalmat.
Washington szerint a román politikum részéről tetten érhetőek az igazságszolgáltatás kompromittálását, valamint az újságírók megfélemlítését célzó kísérletek.
Elmarasztalja a jelentés az ügyészségeket amiatt, hogy számos – főleg korrupciós – bűnvádi eljárás során bizalmas információkat szivárogtatnak ki a sajtónak, ugyanakkor felrója az igazságügyi szerveknek, hogy több esetben indokolatlanul és önkényesen hosszabbították meg a gyanúsítottak előzetes letartóztatását.
Elítéli az emberi jogi jelentés a rendőrségnek és a csendőrségnek a fogvatartottakkal és a romákkal szembeni erőszakos fellépését is.
A washingtoni dokumentum szerint a romániai társadalom „szisztematikusan” hátrányos megkülönböztetésben részesíti a cigányokat, emellett általános jelenségnek számít a homoszexuálisok és a HIV-fertőzöttek diszkriminációja is.

erdély.ro

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése