2015. 06. 26.

Elhelyezték Szent László ereklyéjét a krakkói Wawelben

Az 5. Fekete Madonna vonatos zarándoklat záró eseményeként csaknem ezer résztvevője jelenlétében helyezték el Szent László király ereklyéjét június 25-én délután a krakkói Wawel katedrálisában.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!
Ahogy korábbi cikkünkben beszámoltunk róla, Pápai Lajos győri megyéspüspök és Stanisław Dziwisz bíboros, krakkói érsek a magyar, illetve lengyel egyház képviselőiként ünnepélyesen egymásnak ajándékozták Szent László és Szent Hedvig ereklyéjét június 25-én a krakkói Szent II. János Pál-templomban.

Szent László király Lengyelországban született, de Magyarországon élt, Szent Hedvig viszont Magyarországon született, de lengyel királyné volt, ezért esett az ő ereklyéjükre a választás. A krakkói Wawel-dombon királyi palota, bástyák és katedrális állnak, az utóbbiban található a lengyel királyok és több neves személyiség temetkezési helye; Szent Hedvig mellett Báthory István lengyel király, erdélyi és litván fejedelem is itt nyugszik.

Az ereklye elhelyezése előtt Zdzisław Sochacki, a katedrális kanonok plébánosa köszöntötte a magyar zarándokokat, és utalt a magyar és a lengyel nép barátságára, közös történelmére.
„A Wawelben a kövek is beszélnek” – idézte fel Szent II. János Pál pápa szavait Székely János esztergom-budapesti segédpüspök, aki Tamás József gyulafehérvári segédpüspökkel együtt a vonatos zarándoklat lelkivezetője volt. A Wawel kövei beszélnek az itt nyugvó Szent Szaniszló püspökről, Lengyelország védőszentjéről, valamint Báthory Istvánról éppúgy, mint Szent Hedvigről, aki rengeteget tett a litván nép kereszténnyé tételéért – emlékeztetett Székely János. Mindenekelőtt azonban arról a szikláról beszélnek ezek a kövek, amelyre a lengyel és a magyar nép az életét építette, és amire Európát és az életünket építeni akarjuk, Jézus Krisztusról – tette hozzá a püspök.

Ha elveszik a nép hite, elveszett a háború is – mondta egy kínai császár a legenda szerint. A nemzet jövője ma is a nép hitén múlik – mutatott rá Székely János, hozzátéve: erről a hitről is beszélnek és kiáltanak a Wawel kövei. Bár ma sokan le akarják rombolni ezt, ne hagyjuk, s kérjük ehhez Szent László közbenjárását – zárta beszédét a zarándokok lelkivezetője. Székely János ezután Szent László királyhoz fohászkodott, kérve oltalmát népére. Ezt követően helyezték el Szent László ereklyéjét a katedrálisban.

Az ünnepség végén a waweli Szent Szaniszló és Szent Vencel-székesegyház énekkara előadásában elhangzott Szent Hedvig himnusza, a zarándokok pedig megtekinthették a magyar származású lengyel királynő (apja Nagy Lajos magyar és lengyel király – a szerk.) szarkofágját, és azt a gótikus keresztet amely előtt gyakran imádkozott.
A zarándoklat vezetői és a jelen lévő Kövér László házelnök, Soltész Miklós egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár, valamint Gyurcsík Iván varsói magyar nagykövet megkoszorúzta az öt éve, a szmolenszki légi katasztrófában elhunyt Lech Kaczyński államfő és felesége sírját.

Szent Hedvig ereklyéjét, amelyet június 25-én a Szent II. János Pál-templomban vett át Pápai Lajos győri megyéspüspök, a most szombati, június 28-ai Szent László-ünnep keretében fogják ünnepélyesen elhelyezni a győri bazilikában.
Fotó: Lambert Attila
Agonás Szonja/Magyar Kurír

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése