2015. 01. 19.

2015-ben bérmálkozóknak 10. - Jézus Krisztus

 Hiszek az egy Úrban, Jézus Krisztusban, Isten egyszülött Fiában

A bérmálkozó EMBERKE csak négy betűből áll:  
É
rteni akarja az evangéliumot
Ö
ntudatossá akar válni, 
T
anúságot akar tenni Krisztusról és  
Á
ldássá akar lenni. 


Azért bérmálkozunk:
- hogy a Szentlélek segítségével mélyebben tudjuk érteni a kinyilatkoztatott igéket,
- hogy öntudatos keresztényekké váljunk, vagyis az elképzelhetetlenül teljes életet, a kegyelemben gyökerező szentháromságos, közösségi életet tudjuk élni,
- hogy felnőtt és tanúságtevő keresztényekké váljunk,
- hogy hitünk szerinti élettel, áldássá legyen bennünk mindaz a jó, amit keresztségünk óta szüleink és keresztszülők, valamint az egyházközösség értünk tettek. (Katolikus Egyház Katekizmusa, a továbbiakban KEK 1303).

 **


59. Hitünk második alaptétele Jézus Krisztusban az Isten Fiában és az emberiség Megváltójában való hit. Az az örökélet, hogy ismerjenek téged, az egyedüli igaz Istent és akit küldtél, Jézus Krisztust” (Jn 17,3) –, mondta főpapi imájában. Korábban apostolainak feltette a kérdést: Hát ti mit mondtok, ki vagyok?” Szent Péter mindannyiuk nevében válaszolt: Te vagy Krisztus, az élő Isten Fia.” (Mt 16,13-16). Mi is megnézzük, hogy kicsoda ez a Jézus, akinek a keresztségben hűséget fogadtunk, amit most a bérmálásban megújítunk, s akivel a bérmálás által még szorosabb kapcsolatba lépünk.
60. Ez a kérdés azóta is foglalkoztatja az emberiséget, hívőket és rosszul hívőket egyaránt. Ma is beszélnek, könyveket írnak Jézusról, nagyszabású filmekben próbálják közelebb hozni a mai emberhez alakját. Az ókor az üdvösséghozót, a középkor hűbéri világa a világ urát és ítélő bíróját, a humanizmus az igazi embert, a felvilágosodás az erkölcstanítót, a racionalizmus a rokonszenves egyéniséget, a mai ember az emberiség teljes felszabadítóját keresi Jézusban. Mi pedig hittel valljuk: Jézus Krisztus az Isten Fia és az emberiség Megváltója.
61. Amit Jézus történetiségéről tudunk, azt szinte kizárólag az evangéliumokból tudjuk. Ezek hitelességéből következik, hogy valóban élt, történeti személy volt. Más profán írók is beszélnek róla, pl: Josephus Flavius, Tacitus, Suetonius, ifj. Plinius. Jézus Krisztus történelmi létezése már a nem hívők számára is lezárt kérdés.
62. Az emberiség második nagy kérdése Krisztussal kapcsolatban, hogy ki volt Krisztus? Isten volt-e valóban, vagy csak ember? Heller Ágnes baloldali filozófus nyilatkozta: nem lehet Krisztust a mi földi, emberi fogalmainkba beleszorítani. Krisztus messzemenően egyéni. Nem hasonlít sem az emberek csinálta istenekhez, sem a kortársaihoz.Krisztus ismételten Istennek mondotta magát, még ha ritkán nyilatkozott is magáról. Hivatkozik csodáira, mint tanításának, állításainak igazolására: „higgyetek a tetteknek, hogy végre lássátok és értsétek: az Atya bennem van s én az Atyában vagyok.“ (Jn 10,38). Elítélésekor a főpap előtt ünnepélyesen Isten Fiának vallja magát. Saját tekintélyével tanít: Mondatott a régieknek – én pedig mondom nektek”. Mindig győztesen került ki a vitákból és a cselvetésekből, belát az emberek lelkébe, bölcsességén elcsodálkoznak. Ellenfelei is megállapítják: “Még soha sem beszélt úgy ember, ahogy ez beszél” (Jn 7,46).
63. Kicsoda számomra Krisztus? Miután meghallgattuk kortársainak véleményét, belelapoztunk az evangéliumokba, és ismerjük a hitvallásokból az Egyház tanítását Jézus Krisztus személyéről, tegyük fel saját magunknak a kérdést: „Én kinek tartom Krisztust?”  Mert akinek tartom, úgy viszonyulok hozzá! Az érvek, bizonyítékok nem elég, hogy hitet adjon nekünk. A hit Isten kegyelme és az ember elhatározása. Éppen ezért a hitet nem lehet senkinek átadni, csak benne a hitet elősegíteni. Mindenkinek magának kell elhatároznia, hogy kilép-e mint Péter a hajóból, hogy Krisztushoz menjen.
64. Jézus Krisztus Isten Fia, megváltóm. Valóságos Isten és valóságos ember, akiben hiszek és akit szeretek. Jóbarát, aki szeret és soha el nem hagy. Gondomat viseli, múltam, jelenem, jövőm.
Krisztus nemcsak Isten, hanem valóságos ember is. Követem emberi vonásait: törekszem úgy szeretni másokat, ahogy Ő szeretett minket. Ő segítőkész, áldozatvállaló és irgalmas. Mindennap velem van, hogy az emberekben meglássam őt.
65. Milyen módon ápolom a barátságot Krisztussal? Naponta imádkozom, vele beszélgetek útközben is. Szentírást olvasok, szentmisén veszek részt, szentségekhez járulok, tőle nem sajnálom az időt. Teszem a jót, áldozatot vállalok, tanulok, hogy bensőséges ismerete által közösségben legyek Krisztussal, s eljussak a Szentháromság életében való részesedésre.

- folytatjuk -
©Darvas-Kozma József

Bérmálkozóknak 1-9. részt itt találod:  



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése