2015. 01. 18.

Ferenc pápa és a fülöp-szigeti fiatalok találkozója

Tanuljatok meg sírni, szeretni, adni és kapni, és hagyjátok, hogy Isten meglepjen benneteket! – hangsúlyozta Ferenc pápa január 18-án, délelőtt a manilai Szent Tamás Pápai Egyetem sportpályáján, amely otthont adott a Szentatya és a fülöp-szigeteki fiatalok találkozójának.


Az esős időben harmincezer fiatal várta a pápai találkozót, mely igeliturgia keretében zajlott le. A program elején tanúságtételek hangzottak el egy kislány és két fiú részéről. Az alig 14 éves lány, Jun azokról a tapasztalatairól mesélt, amelyeket utcagyerekként élt meg. Jelenleg a TKK Alapítvány egyik árvaházának lakója. Ferenc pápa pénteken kereste fel az egyik ilyen manilai befogadó központot, ahol 300 kisgyermekkel találkozott. A kislány nehezen tudta befejezni kérdéseit, mert könnyekre fakadt. A pápa felállt, odament hozzá és megölelte.

A második tanúságtevő, Leandro, egy joghallgató, beszéde végén egy nagy befőttes üveget ajándékozott a pápának, amelybe összegyűjtötte színes papírcédulákon diáktársainak egy-egy gondolatát.

A harmadik tanúságtevő Rikki volt, aki mérnöknek tanul és a 2013-as tájfun idején feltalált egy olyan világítási rendszert, amely műanyagüvegekből és nagyon gazdaságos elemekből áll és arra szolgál, hogy elvigye a világosságot a Yolanda tájfun által tönkretett otthonokba.

Ferenc pápa beszéde megkezdése előtt angolul „engedélyt kért” a fiataloktól, hogy az előre elkészített beszéde helyett a tanúságtételek hallatán a fiatalok kérdéseire reagálva spanyolul, rögtönzött beszédben válaszolhasson. Egybehangzó "igen" volt a válasz a lelkes fiatalok részéről. A Vatikáni Államtitkárság munkatársa szimultán fordításban közvetítette szavait.


A fiatalok újítsák meg a társadalmat és építsenek egy jobb világot


A pápa először felidézte az előző nap Taclobanban életét vesztett önkéntes, Kristel drámáját és egyperces néma imára hívta a jelenlevőket érte. Ezt követően megosztotta a fiatalokkal, hogy nagyon várta a velük való találkozást és beszélgetést. Arra buzdította őket, hogy a Fülöp-szigetek keresztény állampolgáraiként szenvedélyesen és őszintén ajánlják fel magukat a társadalom megújítása és egy jobb világ építése érdekében.

Machizmus helyett több helyet a nőknek

Majd utalva a három tanúságtevőre, akik között csak egy lány volt, a pápa humorosan megjegyezte: nagyon alacsony a lányok képviselete itt. A nők sokat mondhatnak nekünk a mai társadalomban. Van, amikor mi túl „machisták” (hím-soviniszták) vagyunk, és nem adunk elég helyet a nőknek. Pedig a nők más szemszögből látják a dolgokat és olyan kérdéseket tudnak feltenni, amelyeket a férfiak nem értenek. A kislány tanúságtevőre utalva hangsúlyozta, hogy ő az egyetlen, aki olyan kérdést tett fel, amelyre nincs válasz. Nem tudta szavakba önteni, hanem könnyeivel fejezte ki. Tehát amikor a következő pápa jön Manilában, kérem, hogy több lány legyen jelen – fogalmazott humorosan a pápa.


Tanuljatok meg sírni!


Ferenc pápa ezután sorra vette a három tanúságtevő kérdéseit. Miért szenvednek a gyermekek? Erre nincs válasz – állapította meg a pápa, a kislány szavai kapcsán. Létezik egy ún. világias együttérzés, ami haszontalan. Olyan együttérzés ez, amely benyúl a zsebbe és ad egy kis pénzt a szegényeknek. Ha Krisztus is ilyen együttérzéssel rendelkezett volna, akkor adott volna néhány szegénynek, aztán továbbment volna. De ő képes volt a sírásra, megértett valamint életünkből. A mai világ nem tud sírni. A peremre szorult emberek, akiket mellőznek, leselejteznek, tudnak sírni. Az élet bizonyos dolgait csak könnyáztatta szemmel láthatunk meg. Tegyétek fel magatoknak a kérdést – fordult a pápa a fiatalokhoz: Megtanultam könnyezni? Ha nem tanulsz meg sírni, nem vagy jó keresztény. Ez egy kihívás. Arra a kérdésre, hogy miért szenvednek a gyerekek, a válaszunk csak a csend vagy egy olyan szó, amely könnyeinkből születik. Legyetek bátrak, ne féljetek sírni!


Tanuljatok meg szeretni!


A második tanúságtevő, Leandro kérdésére, amely az információval teli világra vonatkozott, a pápa elmondta: fennáll a valós veszély, hogy információ halmozó életmódot folytatunk. A fiatalok múzeummá válnak, rendelkeznek rengeteg információval, de nem tudnak mit kezdeni vele. Nem fiatalokból álló múzeumokra, hanem szentéletű fiatalokra van szükség. Hogyan legyetek szentek? Ez egy nagy kihívás! Ez a szeretet kihívása. Tanuljatok meg szeretni. Ne csak információkat gyűjtsetek, hanem tanuljatok meg vele kezdeni is valamit… A szereteten keresztül hozzon az információ gyümölcsöket. Használjátok az elme, a szív és a kéz nyelvét – harmóniában egymással. Az információ leáramlik a szívedbe, és onnan teszed át a gyakorlatba. Érezd, amit gondolsz és érezd, amit cselekszel. Gondolkodj, érezz, cselekedj – ismételtette meg a fiatalokkal a Szentatya. És mindezt harmóniában tedd!

Ne féljetek a meglepetésektől!

Az igazi szeretet arról szól, hogy szeretünk és hagyjuk, hogy szeressenek bennünket. Nehezebb hagyni, hogy szeressenek minket. Az igazi szeretet nyitott arra a szeretetre, amely hozzád érkezik, amely meglep. Isten a meglepetésekben nyilatkoztatja ki magát. Ne féljetek a meglepetésektől! Megrendítik a talajt alattunk és bizonytalanná tesznek, de előrevisznek a jó irányba bennünket – állapította meg a pápa. Hagyjátok, hogy Isten szeretet meglepjen benneteket. Ez biztosít jó életet!


Tudtok adni, de tanuljatok meg kapni is!


A harmadik tanúságtevő, Rikki kapcsán Ferenc pápa megdicsérte a fiatalt, hogy jó tervvel állt elő arra, hogy mit kezdhetünk az életben a fiatalok tevékenységével. Felvetette a kérdést: te és a barátaid segítetek másokat, de tudtok kapni, elfogadni is? Válaszoljatok a szívetekben – kérte. Hagyod, hogy mások adjanak gazdagságukból, amivel te nem rendelkezel? Tudsz adni, de még meg kell tanulnod kapni is. Tanulj meg koldulni, tanulj meg alázattal kapni, elfogadni. Hagyd, hogy a szegények, a betegek, az árvák evangelizáljanak, akik annyi mindent adhatnak nekünk. Ez segít éretté válni az elkötelezettségünkben, hogy adjunk másoknak.


A környezet és a szegények kihívása


Ezt követően a szeretet kihívása után Ferenc pápa utalt a környezet iránti aggodalom kihívásra, illetve a szegények szeretetének kihívására. Gondolsz a szegényekre? Velük érzel? Teszel valamit értünk? Megkéred őket, hogy adjanak neked a bölcsességükből?


Az adott helyzet fontosabb az előre megírt beszédnél


A fiatalokhoz intézett rögtönzött beszéde végén a Szentatya elnézést kért, hogy nem olvasta fel azt, amit előre elkészített számukra, de egy kifejezés vigasztalja: a ti valóságotok előrébb való az én gondolataimnál. A ti valóságotok felsőbbrendű a papírnál, ami előttem hever. Köszönöm! Imádkozzatok értem – zárta beszédét Ferenc pápa.
Forrás és fotó: Vatikáni Rádió, News.va
Magyar Kurír

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése