2015. 01. 31.

2015-ben bérmálkozóknak 14.



A bérmálkozó EMBERKE csak négy betűből áll:  
É
rteni akarja az evangéliumot
Ö
ntudatossá akar válni, 
T
anúságot akar tenni Krisztusról és  
Á
ldássá akar lenni. 
Azért bérmálkozunk:
- hogy a Szentlélek segítségével mélyebben tudjuk érteni a kinyilatkoztatott igéket,
- hogy öntudatos keresztényekké váljunk, vagyis az elképzelhetetlenül teljes életet, a kegyelemben gyökerező szentháromságos, közösségi életet tudjuk élni,
- hogy felnőtt és tanúságtevő keresztényekké váljunk,
- hogy hitünk szerinti élettel, áldássá legyen bennünk mindaz a jó, amit keresztségünk óta szüleink és keresztszülők, valamint az egyházközösség értünk tettek. (Katolikus Egyház Katekizmusa, a továbbiakban KEK 1303).

 **

85. A Szentlélek működésének a felismerése. A mi feladatunk, hogy felismerjük a Szentlélek jelenlétét és működését, s kövessük indításait. (KEK 688).
86. A Szentlélek jelentkezik az imádságban, magunkba szállásban. A Szentlélek felébreszti bennünk a nyugtalanságot, magunkkal való elégedetlenséget, hogy nem jó nekünk Isten nélkül élni. Megmutatja tehetetlenségünket, hogy magunktól nem vagyunk képesek jót tenni és olyanoknak lenni, mint amilyennek szeretnénk. Nem vagyunk képesek valamit is kigondolni magunktól, hiszen képességünk az Istentől származik (vö. 2 Kor 3,4-5).
87. Szentlélekkel találkozunk a Szentírásban. Ő sugallta és Ő fedi fel nekünk az Írások értelmét, hogy mi az, ami egyenesen nekem szól. Remete szent Antal úgy fogja fel, hogy neki szól az evangélium felhívás (vö. Mt 19,21) és elkezdi az ő sokak által megcsodált remeteéletét.
88. A Szentlélek jelentkezik a mindennapok eseményeiben és teendőiben. Az önzetlen jóság, szolgálatkészség, amely néha elfog bennünket, vagy amit másokban látunk, rendesen tőle származik.
89. Néha rendkívüli módon, rendkívüli élményekben is jelentkezik. A helyettesítő pap tévedésből felolvas egy régi házassági hirdetést. A hitvestársak már 10 éve elhagyták egymást. A férfi, aki jelen volt a templomban, felháborodva rohant be a sekrestyébe: Miért űzött belőlem csúfot? – kérdi a paptól. A pap megmagyarázza az esetet, és egy belső indításra ezt mondja: Tudja mit? Isten ezzel azt üzeni magának, hogy vegye vissza a feleségét. És ez megtörtént!
90. Nem elég figyelni a Lélek indítására, nem elég meghallgatni, hanem követni is kell. Isten szemében nem a törvény meghallgatója az igaz, hanem a törvény megtartója (vö. Róm 2,13).
91. Példák a Lélek megtapasztalására. Zakeus esete (Lk 19,1-10). Ahol a szülők becsületesen fáradoznak gyermekeik nevelésén. Ahol a házastársak újból egymásra állítják be életüket. Ahol a fiatalok észreveszik az emberi szükséget. Ahol emberek a csalódások ellenére is kitartanak a nehéz természetű emberek elviselésében. Ahol pályatévesztett emberek nem adják fel munkájukat. Ahol a tanítók helyesen értékelik növendékeiket és készek az egész embert nézni. Ahol Istennek akkor is van helye az életben, amikor valakiben elhatalmasodott a kétely az élet értelmében.
92. A bérmálás a Szentlélek szentsége. A bérmálásban különösképpen találkozunk Vele, csak várjuk és kérjük Őt, hogy töltsön el minket: „adja mennyei Atyátok a Szentlelket azoknak, akik kérik tőle” (Lk 11,13). A Szentháromság személyei elválaszthatatlanok jelenlétükben és működésükben: ahol az egyik, ott a másik. Aki látja a Fiút, látja az Atyát is, s aki megtalálja a Szentlelket, az megtalálja a Fiút is. A Szentléleknek egyébként is az a feladata, hogy Jézushoz, a Benne való hithez vezessen minket. Nem mondhatja senki: „Jézus az Úr”, csak a Szentlélek által.” (1 Kor 12, 3).


- folytatjuk -
©Darvas-Kozma József

Bérmálkozóknak 1-13. részt itt találod:  
2015-ben bérmálkozóknak 13.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése