2015. 01. 26.

A magyar modellt akarják a romániai devizahitelesek

Forrás: www.gandul.info
A parlament előtt összegyűlt demonstrálók szervezője azt mondta: Magyarországon a kormány komolyan vette a bajba jutottak helyzetét. A tüntetők azt követelték, hogy a román kormány tegye lehetővé a svájcifrank-hitelek lejre váltását.

„Isarescu diktátor, a bankok ügyvédje!"- skandálta a tömeg a parlament előtt a román jegybank elnökéről. A bajba jutott frankhitelesek tábláikra írták, mekkorát változott törlesztő részletük néhány év alatt.

A tüntetők szerint a bankok nem csak elhallgatták a valódi árfolyam-kockázatot, de nagyon magas kezelési költségeket is felszámoltak. A kormánytól várják, hogy megvédje őket. Magyarországot állították példaként, és azt követelték, hogy a felvételkori árfolyamnál legfeljebb 20 százalékkal magasabb árfolyamon lejre váltsák hitelüket. A petíciót már több mint 20 ezren írtak alá az interneten.

Catalin Voivizeanu, a tüntetés egyik szervezője szerint más országokban a kormány komolyan vette a bajba jutottak helyzetét, például Magyarországon, ahol a kormány törődött az emberekkel és az emberek pénzével. Ezt várják Romániában is. Catalin Voivizeanu azt mondta: „szociális problémává vált a helyzetünk, mert több tízezren vagyunk, és tettekre várunk, nem ígéretekre.

A román kormány a napokban azt javasolta, hogy a hitelesek egyezzenek meg a bankokkal a futamidő meghosszabbításáról. Annak érdekében pedig, hogy a jelenlegi, magas frank-árfolyamon is képesek legyenek törleszteni, adókedvezményt adna a kormány. A javaslat a bankokat azonban nem kötelezi semmire, saját belátásuk szerint dönthetnek, és a tüntetők szerint nem állnak szóba velük.

hirad.hu / Duna Híradó

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése