2015. 01. 18.

Hétmilliós tömeg a pápa miséjén

„Gyermek született nekünk, fiú adatott nékünk” – hangzott a próféta szava a miseolvasmányban. Nagy öröm számomra veletek ünnepelni az isteni Kisded, a Santo Niño vasárnapját – kezdte Ferenc pápa angol nyelven meghirdetett homíliáját.

Végeláthatatlan, hétmilliós tömeg a pápával az Istengyermek körül

A pápa végighordozva a tekintetét s valóban tenger népet látott maga előtt és körül. A szombati viharos idő vasárnapra megcsitult, elállt a tájfunszerű szél, csak az eső esett órák hosszat a kora reggel óta várakozó, színes esőköpenyekbe burkolt fülöp-szigeteki hívekre. Ők viszont kitartottak, hogy megmutassák először Ferenc pápának, aztán az egész világnak a hitüket, örömüket és lelkesedésüket. A szentmisére a nemzet egyfajta szentélyében került sor, a Rizal parkban, mely az ország 1946-os függetlenné válására emlékeztet, amikor a fülöp-szigeteki nép az utolsó hódító hatalomtól, az Egyesült Államoktól szabadult meg, a spanyol, az angol és a japán uralmak után. Az óriási kiterjedésű Rizal tér bizonyára emlékszik meg az 1995-os GMG-re, a manilai Ifjúsági Világtalálkozóra, ahol II. János Pál pápa körül négy-öt millió fülöp-szigeteki fiatal együtt dicsérte az Urat. Most több mint hétmillióan jöttek el, dacolva az esős idővel, a tájfunveszéllyel, mert látni akarták Ferenc pápát és hallani vigasztaló, erősítő szavait. Nem csalódtak benne, mert a Lélek ihletésére a szívükhöz szólt. Fél órával korábban, délután háromkor kezdődött el a szentmise, esőben, de a mise végére – mintegy fölülről jövő jelként – elállt az is.

Kezdettől fogva az Istengyermek lelkületével
„Az Istengyermek Jézus kezdettől fogva elkísérte az evangélium elterjedését az országban – folytatta a pápa a homíliáját. Királyi ruhába öltözve, megkoronázva, kezében jogarral, földgolyóval és kereszttel, folytonosan az Isten uralma és a lelki istengyermekség közti kapcsolatra emlékeztet. Így szól hozzánk a mai evangéliumban: „Aki nem úgy fogadja az Isten országát, mint egy gyermek, az nem léphet be oda” (Mk 10,15) . A Santo Niño továbbra is hirdeti, hogy Isten kegyelmének a világossága ráragyogott a világra, meghozva a rabszolgaságból szabadítás örömhírét, lépteinket a béke, a jog és az igazságosság útjára irányítva. Egyúttal arra is emlékeztet, hogy hivatásunk Krisztus Országa egész világon való elterjesztésére szól.

Mindnyájan Isten gyermekei vagyunk
Látogatásom során hallottam ezt az éneket tőletek: „Mindnyájan Isten gyermekei vagyunk”. A Niño súgja ezt nekünk, emlékeztetve a legmélyebb identitásunkra. Pál apostol ma arra tanít bennünket, hogy Krisztusban fogadott fiak lettünk, testvérek és nővérek Krisztusban. Gyönyörű kifejezését láttuk ennek, amikor a fülöp-szigetekiek a tájfuntól sújtott testvéreik segítségére sereglettek.

A fülöp-szigetekiek meghívása arra szól, hogy Ázsiában a hit kitűnő misszionáriusai legyenek
Pál apostol azt tanítja, hogy amikor Isten kiválasztott bennünket, áldásával bőségesen elhalmozott: „Megáldott bennünket fiában, Krisztusban minden mennyei áldással” (Ef 1,3). Ezek a szavak különösképpen visszhangzanak itt a Fülöp-szigeteken, hiszen az efezusi közösség az első katolikus közösség Ázsiában. Ez egy különleges isteni adomány, egy áldás, egyúttal hivatás. A fülöp-szigetekiek meghívása arra szól, hogy Ázsiában a hit kitűnő misszionáriusai legyenek.

A bűn miatt van a szegénység, a tudatlanság és a korrupció társadalmi szerkezete

Isten kiválasztott bennünket egy célra: szentek és feddhetetlenek legyünk előtte (Ef 1,4). Kiválasztott, hogy tanúskodjunk ebben a világban az igazságról és az igazságosságról. Gyönyörű kertnek teremtette a világot és kéri, hogy viseljük gondját. Mindazonáltal a bűnnel az ember eltorzította ezt a világot, a bűn által az ember szétrombolta az emberi család egységét és szépségét, olyan társadalmi struktúrákat teremtve, melyek állandóvá tették a szegénységet, a tudatlanságot és a korrupciót.

Ne mondjunk le az igényességről, éljünk a gyermekek bölcsességével
Néha a problémák, nehézségek és igazságtalanságok láttán a feladás gondolata kísért meg bennünket. Úgy látszik, az evangélium ígéretei nem valósíthatók meg, irreálisak. A Szentírás mégis azt mondja nekünk, hogy számunkra Isten terveit legjobban a hazugság fenyegeti. Mindig elrejtőzik a „csűrcsavaró magyarázkodás”, a modernség és az „olyannak lenni, mint a mások” látszata mögé. Elvonja figyelmünket a tünékeny tetszések és a felületes időtöltések délibábjában. Így elvesztegetjük az Istentől kapott adományainkat, eljátszadozgatunk üres kütyücskékkel, kidobjuk pénzünket hazárdjátékokra és ivásra, visszahúzódva saját magunkba. Közben elhanyagoljuk, hogy azokra a dolgokra figyeljünk, melyek valóban számítanak. Elhanyagoljuk, hogy belül olyanok legyünk, mint a gyermekek, ahogy az Úr tanítja. A gyermekek ugyanis bölcsek a maguk módján, de ez nem a világ bölcsessége. Látjátok, ezért olyan fontos a Santo Niño üzenete. Mindannyiunkhoz szól, emlékeztet legmélyebb identitásunkra.

Védjük meg családjainkat az alattomos támadásoktól
Az isteni Kisded ennek az országnak a védőszentje. Amikor világba jött, életét egy korrupt király fenyegette. Jézus maga is védelemre szorult. Volt neki egy nagy védelmezője: Szent József. Volt egy családja itt a földön: a názáreti Szent Család. Így emlékeztet bennünket arra, hogy megvédjük a családjainkat az alattomos támadásoktól, azoktól a programoktól, melyek pont az ellenkezői annak, amit szentnek és igaznak tartunk, ami a kultúránkban a legnemesebb és legszebb.

Jézus az evangéliumokban befogadja a gyermekeket, átöleli és megáldja őket. A mi feladatunk is védelmezni, vezetni és bátorítani őket. Minden gyermek egy adomány, akit gondozni kell, és nem engedhetjük meg, hogy meglopják reményeiket, hogy az utcán éljenek.

A Santo Niño-ra bízlak benneteket
Egy törékeny gyermek hozta el Isten jóságát, az irgalmasságot és az igazságosságot a világba. Ellenállt a becstelenségnek és a korrupciónak és győzött rajtuk a kereszten. Most, fülöp-szigeteki látogatásom végén őrá bízlak benneteket, aki gyermekként jött el hozzánk. Ő képessé teszi az egész országot, hogy együtt dolgozzon, védelmezze egymást, a családoktól és a közösségektől kezdve az igazságosság, a tisztesség és a béke világának az építésében. A Santo Niño továbbra is védelmezze és áldja a fülöp-szigetekieket, tartsa meg ennek a nagy nemzetnek a keresztényeit a hivatásukban, hogy az evangélium örömének tanúi és hirdetői legyenek. Kérem, imádkozzatok értem, Isten áldjon benneteket!

P. Federico Lombardi szentszéki szóvívó a szentmise után, utalva Benigno Aquino elnök kabinetirodájának közleményére, kijelentette: "Biztos, hogy ilyen nagy létszámban soha nem vettek részt pápai eseményen. Hivatalos becslések szerint hétmillió hívő vett rész Ferenc pápa vasárnap délutáni manilai szentmiséjén".

(vl) VR

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése