2015. 01. 27.

Johannis: szembe kell néznünk a kommunista múlttal

Forrás: www.szatmar.ro
Nem lehet továbblépni a kommunista közelmúlttal való szembenézés nélkül, ezért is szükség van arra, hogy Romániában létrejöjjön a kommunizmus múzeuma – jelentette ki Klaus Johannis román államfő hétfőn, miután meglátogatta a Securitate – az egykori kommunista titkosszolgálat – irattárát.

„Fontosnak tartom, hogy ne próbáljuk túl gyorsan túltenni magunkat a közelmúlton. Jobban meg kell ismernünk a történelmünket, a kommunizmus éveit ahhoz, hogy a végén megbékélhessünk saját múltunkkal" – jelentette ki a román elnök. Johannis úgy vélekedett, hogy – a román átvilágítási testületként működő – Securitate Irattárát Vizsgáló Országos Tanácsnak (CNSAS) fontos szerepe lesz a kommunizmus múzeumának létrehozásában.

A román elnök decemberben, a Ceausescu-diktatúrát megdöntő forradalom kirobbanásának 25. évfordulója alkalmából Temesváron tartott ünnepi beszédében jelentette be: kezdeményezni fogja egy ilyen intézmény megalapítását, amely átfogó oktatási programokat bonyolíthatna le, és tematizálhatná a közbeszédet.

MTI

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése