2015. 01. 26.

Beer Miklós váci püspök nyilatkozik

A Népszabadságban („Engem is…” 2015.01.26. 4. o.) Beer Miklós váci megyéspüspök nyilatkozik, aki sajnálattal szólt arról, hogy a katolikus egyház költségvetésének aránytalanul kevés részét fordítja az elesettek támogatására. „Épített örökségünk, a templomaink fenntartása majdnem a teljes költségvetésünket felemészti. A váci egyházmegyében kis töredék marad szociális támogatásra. Nagyon szeretném, ha idővel legalább annyit tudnánk a szegényekre áldozni, mint a templomokra.” A főpásztor sok polgármesterrel beszélt, „szinte mindegyikük előrelépésnek tartja a közmunkát. Mert a segélynél nincs megalázóbb… A következő lépés a valódi munkahelyteremtés kell, hogy legyen. Én nem az autógyárakban, hanem a mezőgazdaságban látom a kiugrási lehetőséget, a jövőt. Hiszek abban, hogy jó irányba megy az ország, de nem lehet mindent a kormánytól várni. A finomhangolást a társadalomnak kell elvégeznie, ha azt akarjuk, hogy csökkenjen a távolság gazdagok és szegények között.
Beer Miklós szerint ezzel sehogy sem fér össze egyes politikusok „urizálása”, „ez személy szerint engem is roppant mód bosszant. A felelős politikai vezetőnek érzékenynek kell lennie a közemberek problémái iránt”.
A váci püspök Mindszenty József bíborost, hercegprímást idézte: „Amíg Magyarországon éhező ember van, addig az én asztalomon ne legyen luxusétel.”
Beer Miklós hozzátette: „Nem várom el a politikai vezetőktől, hogy szerényen éljenek, de a kirívó eseteket nem lehet megengedni. A politikusnak fel kell készülnie rá, hogy kirakatban van.”
Orbán Viktornak a bevándorlás esetleges szigorításáról tett kijelentését illetően a püspök kifejtette: „A miniszterelnök különbséget tett a politikai menedékkérők és a gazdasági bevándorlók között, ami akkor is fontos, ha sok esetben a kettőt nem lehet különválasztani. Keresztényként nem mondhatok mást, minden ember iránt szolidárisnak kell lennünk. Senki sem saját maga választja meg, hova születik, de mindenkinek joga van az élethez. A határok elzárását egyébként sem látom megvalósíthatónak. A népvándorlást nem lehet megállítani.”
Egyetért viszont Beer Miklós azzal, hogy a vallási jelképeket védeni kell, annak érdekében, hogy megőrizzük értékeinket. Egyezik a főpásztor véleménye Márfi Gyula veszprémi érsekével is, aki elítélte a párizsi Charlie Hebdo elleni terrorista bűncselekményt, de az ultraliberális újságírók véleménydiktatúrájáról is szót ejtett. Beer Miklós ugyancsak figyelmeztet: „A sajtószabadságnak is valamilyen határt kell szabni. A sajtó is képes bűnöket elkövetni és sebeket okozni. A karikatúrák miatt Afrikában keresztény templomokat gyújtottak fel, mert onnan nézve Európa egyenlő a kereszténységgel.”
Az interjút készítő Czene Gábor megemlítette azt is, hogy Ferenc pápa a Fülöp-szigetekről hazafelé utazva a repülőgépen újságíróknak azt mondta, a jó katolikusok „nem olyanok, mint a nyulak”. A váci püspök válasza: „Nagyon fáradt volt, az újságírók is gyötörték. Hibázott, kicsúszott a száján egy rossz hasonlat. Mindenkivel előfordul, hogy a legkisebb bántó szándék nélkül, de nem a leginkább megfelelő kifejezést használja. A pápa a felelősségteljes családtervezésre kívánta felhívni a figyelmet.”
MK

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése