2015. 01. 24.

Ami folyamatos életünkben



Folyamatos a megtérés. A kinyilatkoztatásból tudjuk, hogy a mi hazánk a Szentháromság kebelén van. Mindez nem jelenti azt, hogy idegen nekünk ez a föld. Az Isten országa ugyanis nem „odaát” kezdődik, mint a búzakalász élete sem a föld felett indul meg. Csak annyira vagyunk idegenek a földön, amennyire idegen a búzaszem a föld alatt: kifelé törekszik, de ugyanakkor egyáltalán nem lehet mondani, hogy föld alatti élete nem fontos, mert hiszen kifelé törekszik. Sőt! Döntő a föld alatti élete. Így van a mi földi életünkkel is. Nem végcél a földi élet, de „fölfelé” törekszünk. Az isteni életünknek itt kell kicsíráznia, táplálkoznia, szárba szökkennie és megérnie. Isten országát, az örök életet csak az kapja meg, aki elkezdi építeni itt a földön, és remekbeszabott élettel bizonyítja, hogy a „kicsiben” hű, hogy bemehessen Urunk örömébe. 
Isten országa foglalata volt mindannak, amit a Krisztus előtti népek a jövőtől vártak. Máté evangélista a „mennyek országa” kifejezést használja Isten neve helyett, amit tiszteletből nem akart kimondani. Isten országának részesévé csak a megtért ember válik. A 40 nap egész földi életünket jelenti. 
A megtérés egész lényünket érinti, szellemi, lelki, kapcsolati összességével együtt. A megtért ember Isten központúvá válik gondolkozásmódjában, átformálódik értékrendjében. Ez a tettekben, a kapcsolatokban, a köznapi életvitelben is megvalósuló átalakulás. Ezt szemlélteti Jónás próféta példabeszédes története (Jón 3, 1-5, 10). A könyv főüzenete, hogy Isten irgalmas a prófétához, de a pogányokhoz is, elfogadja imájukat és vezeklésüket. A hatalmas Ninive, minden idők nagyvárosainak és a pogány világ jelképe. Amikor megkondult a lélekharang Ninive felett, annak lakói hittek az Istennek, bűnbánatot tartottak, megtértek gonosz útjukról és ez megmenekülésükre szolgált. 
Keresztelő János elfogatását Jézus jelnek tekinti, a világ elé lép és elkezdi szolgálatát (Mk 1, 14-20). Nem bonyolódik aktuálpolitikába, nem várakoztat, nem ígér, hanem az Atya üzenetét oly tömören mondja el, hogy azzal megérintse mindenki szívét: „Betelt az idő, közel van az Isten országa. Térjetek meg és higgyetek az evangéliumban.” Jézus első tanítványai, Simon és András, Jakab és János hallották mesterük tanúságtételét Jézusról, ezért szegődtek nyomába. 
Jézus egyéniségének hatása alatt folyamatosan alakultak át, váltak pünkösdkor apostollá. Az értékrendben való átformálódás senkinél sem könnyű. Saul egy perc alatt megérintődött, de évek teltek el megváltozásához, amíg Pál lett. Ezért int bennünket, hogy ne adjuk át magunkat teljesen a földi állapotnak, mert ez csak átmeneti, hanem Istenre irányuljon minden gondolatunk (1Kor 7,29-31). Minket, akik Krisztuséi lettünk, a Szentlélek bátorít, hogy Jézus tanítása szerint éljünk.

„Rögtön otthagyták hálóikat és Jézus nyomába szegődtek.” Mk 1,18.

            Darvas-Kozma József

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése