2015. 01. 22.

Idén is indul zarándokvonat Erdélybe és Lengyelországba

A Misszió Tours szervezésében az immáron hagyományosan májusban, illetve júniusban útjára induló Boldogasszony- és Fekete Madonna-zarándokvonat nemzeteket összekötő programjáról tartottak sajtótájékoztatót Budapesten, a Nyugati pályaudvar Királyi várótermében, január 22-én.



KÉPGALÉRIÁVAL – klikk a képre!
A 2015. május 21-én Csíksomlyóra, illetve a június 22-én Częstochowába induló zarándokvonat útjáról, a zarándoklat lelki életben betöltött szerepéről, valamint a nemzetek közötti párbeszéd fontosságáról tartottak sajtótájékoztatót január 22-én az utak szervezői. A tájékoztatón jelen volt Székely János esztergom-budapesti segédpüspök, Soltész Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára, Roman Kowalski, a Lengyel Köztársaság budapesti nagykövete, Zaránd György, a MÁV-START Zrt. vezérigazgatója, Bátor Botond pálos szerzetes, valamint Budai László, a Misszió Tours Utazási Iroda ügyvezetője.

Székely János köszöntőjében a lengyel–magyar barátság ezeréves múltjára tekintett vissza. Kiemelte: Szent László király édesanyja II. Mieszko lengyel fejedelem Richeza nevű lánya volt. A lengyelországi zarándoklat helyszínével kapcsolatban pedig felelevenítette a város múltját, hiszen magyar pálos szerzetesek alapították a Jasna Góra-i kolostort, ahol jelenleg a Fekete Madonna-ikont őrzik. Jasna Góra nevét (’Fényes hegy’) a pálosok Szent Lőrincről elnevezett anyakolostora után kapta, amelynek romjai a Budai-hegységben találhatók. A történelmi párhuzamok megemlítése után Székely János Izajás könyvét idézte: „Erősítsétek meg az elernyedt kezeket, és a roskadozó térdeket szilárdítsátok meg!” (Iz 35,3) és hangsúlyozta: a zarándoklat lényege az imádság, mely a lelki megújulást szolgálja.

Soltész Miklós államtitkár személyes élményeire utalva, a zarándokutak lelki, közösségi és a külkapcsolatok erősítésének aspektusait hangsúlyozta. Soltész Miklós kiemlte, a kormány a korábbi évek gyakorlatához hasonlóan - tavaly a gyermekvédelem területéről -, idén a fogyatékkal élő fiatalok számára biztosítja a zarándoklaton való részvételt.

Roman Kowalski budapesti lengyel nagykövet kiemelte: a magyar és a lengyel népet történelmük mellett keresztény hitük köti össze, a czestochowai zarándokút pedig szimbolizálja mind a közös múltat, mind pedig a közös hitet.

A nagykövet kiemlte, a lengyel nép számára 2015 különösen fontos év, hiszen Szent II. János Pál pápa 10 éve halt meg. Az út során Krakkóban a zarándokok meglátogatják a lengyel pápáról elnevezett, újonnan épült bazilikát is.

Zaránd György, a MÁV-START vezérigazgatója köszönetét fejezte ki, hogy a csíksomlyói, immár hagyománnyá váló zarándokút megszervezése mellett idén először szolgálhatják a lengyelországi utazást, kényelmes és korszerű vonatok biztosításával.
Bátor Botond beszédében emlékeztetett, az 1939-es első vonatos czestochowai zarándoklatra, amelynek keretében a Pálos Rend magyarországi újraindulásáért adtak hálát.
Budai László, a Misszió Tours ügyvezetője kiemelte, mind a lengyelek, mind pedig a külhoni magyarok szeretete az, ami igazán különlegessé teszi a zarándoklatokat, majd röviden ismertette a tervezett utazások programját. A lengyelországi zarándoklat záró eseményét említve elmondta, hogy az idei évben Krakkóban, az újonnan megépült Szent II. János Pál bazilikában lesz a főpapi szentmise, amelyet követően lengyelek és magyarok részvételével közös kulurális ünnepet szerveznek.
Fotó: Lambert Attila
Várkonyi Borbála / Magyar Kurír

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése