2015. 01. 23.

Egy bátor és őszinte sajtókonferencia - II. rész

 Egy bátor és őszinte sajtókonferencia - I. rész folytatása.

"Harc" a Vatikánban Romero boldoggá avatásáért
A vértanú Romero érsek boldoggá avatása kapcsán Ferenc pápa meglepte és megnevettette az újságírókat. „Harc van a Vatikánban Amato bíboros és Paglia érsek között, ki fogja boldoggá avatni Romerot! Azt nem én csinálom személyesen… A boldoggá avatásokat rendesen a dikasztériumok bíborosai végzik”.
Amerikai útitervek: USA, Ecuador, Bolívia és Paraguay; Chile, Argentína és Uruguay és még Peru…
„Az Egyesült Államok-béli látogatás kapcsán Philadelphiában a családokkal találkozom, New Yorkban az ENSZ székházban teszek látogatást, Washingtonban a Kapitóliumon. Ez a három város. Szívesen mennék Californiába, Junipero Serra szentté avatására, de kérdés, van-e idő erre. Ehhez két-három, nap kellene. Marad a washingtoni nemzeti kegyhely. Az Egyesült Államokba látogatni a mexikói határ felől, de szép is lenne, mint a testvériség jele! És nagy segítség az emigránsoknak! Ugyanakkor Mexikóba menni, úgy hogy nem látogatod meg a (guadalupei) Szűzet, ez egy dráma lenne, háborút okozna. A Madonnához pedig három nap kellene. Tehát marad ez a három város. Van még idő később elmenni Mexikóba! Ja, és elfelejtettem valamit!
Latin-Amerika három országába is – Ecuador, Bolívia és Paraguay – szeretnék elmenni, de egyelőre ez csak egy terv. A következő évben, ha Isten is úgy akarja, akkor jön Chile, Argentína és Uruguay. Ja, Peru hiányzik, egyelőre nem tudjuk hová tenni az időpontot..!”

A korrupció könnyen fészket rak az intézményekben…
A korrupció sokat emlegetett témája kapcsán a pápa kifejtette: „Az nagyon könnyen rak fészket az intézményekben. A korrupció azért rossz, mert elvesz a néptől, meglopja azt. A korrupció nincs önmagába bezárva. Továbbmegy és öl, gyilkol. Ma világméretű probléma”. Ferenc pápa ismét példával élt: „Argentínában 2001-ben, amikor egy nem annyira korrupt vezetés volt az országban, az elnöki kabinetiroda vezetőjétől kérdeztem, mennyi jut célba a táplálkozás, a ruházkodás, egyszóval a szociális problémák enyhítésére szánt összegből. 35 százalék! - jött a válasz. 2011-ben, az én hazámban!”

… és az egyházi intézményekben is!
„És az egyházi intézményekben? Beszéljünk bűnös hívekről, bűnös keresztényekről, mert bűnösök vagyunk. De korruptak nem lehetünk soha!” Ferenc pápa felidézte fiatal segédérsek korából azt a megkísértettséget, amikor egy célra közel félmillió dollárt akartak neki adni, nyugta nélkül, „felesben”. Kérem vigyék az érsekségre, ott kapnak hivatalos számlát! – hárította el a korrupt ajánlatot. A korrupció az egyház egyik nagy sebe, de inkább tekintsünk a számtalan igaz és szent ember példájára!

A dalai Láma és a népi Kína között: Kész vagyok elmenni oda!
A kínai kapcsolatok kérdésére akkor került sor, amikor a pápai repülőgép már Kína légterében utazott. „Hogy miért is nem találkoztam a dalai Lámával Rómában? Az Államtitkárság a protokoll szerint a római nemzetközi találkozók állam és kormányfőit nem szokta meghívni. A FAO, az ENSZ világélelmezési nagytalálkozója esetében sem. Erre néhány újság azt írta, hogy a Kínától való félelmemben nem fogadtam őt. Ez nem igaz! Ő (a dalai Láma) kért egy időpontot és egy bizonyos időpontra kapott találkozót. Ezt már előzőleg kérte, nem is erre az időpontra. De a mi válaszunk semmiképpen nem elutasítás, sem Kína, vagy a konkrét személy felé. Mi nyitottak vagyunk és békében akarunk élni mindenkivel. A kínai kapcsolatok? A kínai kormány viselkedik, udvarias, mi is azok vagyunk. Lépésről lépésre haladunk, ma még nem tudjuk, de ők tudják, hogy én kész vagyok elfogadni vagy elmenni oda.

A terrorizmus kapcsán szükség van az iszlám vezetők határozott fellépésére
A keresztényeket világszerte iszlám szélsőségesek terrorakciói veszélyeztetik, emlékeztette a pápát az olasz La Repubblica újságírója és szerinte a pápa ilyen jellegű felhívásainak nem lett foganatja. „Még indulásom előtt is erre kértem a Szentszékhez akkreditált diplomáciai testület tagjait, hogy szorgalmazzák főként az iszlám világ vallási és politikai vezetői körében: határozottan lépjenek fel az ilyen terrortámadások ellen! Ugyanakkor ebben a mostani feszült helyzetben ajánlatos egy kis időt hagyni. Remélem, hogy köztük van sok jó ember, sok jó vezető beosztású ember, és bízom benne, hogy ez a fellépés megtörténik”.

Felelős szülői magatartás
A fülöp-szigeteki szegénység, a népesedés és az egyházi tanítás összefüggésében a pápa a lakosság számbeli fönnmaradására utalt. „Ahhoz családonként három gyermek kell. Olaszországban ez a ráta olyan alacsony, hogy 2024-re nem tudnak majd nyugdíjat fizetni. Válaszom a kérdésre a felelős apaság és a felelős anyaság! Párbeszéd révén, mindenkinek, együtt a papjával kell keresni a választ. Tekints az Istenre, aki megadja neked a szükséges eszközöket! Vannak néhányan, akik azt hiszik - bocsássatok meg a hasonlatért - hogy a jó katolikusoknak olyannak kell lennie, mint a nyulaknak. De nem! Felelős szülőséget! Az egyházban vannak házastársi közösségek, köztük szakemberekkel, vannak pásztorok, akik ismerik a lehetséges és törvényes utakat. Tehát felelős szülői magatartás!”

Amikor 70 km-es szélben kiszálltunk a gépből… ott láttam Isten népét együtt az Úrral!
A legerősebb mozzanatként a papa a taclobani misét értékelte a tájfun sújtotta lakossággal. „Mintha megsemmisültem volna a mise során, hang sem jött ki a torkomon. Nem tudom, mi a siker, talán a lelkesültség, de én egészen mást éreztem. Olyan, mint a megsemmisülés! Amikor 70 km-es szélben kiszálltunk a gépből és ott láttam Isten népét együtt az Úrral! Éreztem az Isten jelenlétének az örömét, aki így szólt hozzánk. Jól gondoljátok meg, ti vagytok ezeknek a szolgái! Mert ők a főszereplők!”

Amit elvesztünk a jóléttel: a sírás képessége!
„Aztán a sírás! Ez az egyik dolog, amit ma elvesztünk a jólét miatt, a sírás képessége! Ez egy kegyelem, amit úgy kell kérni! A régi misekönyvben olvastuk: „Uram, aki megengedted, hogy Mózes vizet fakasszon a sziklából, add, hogy most a szívünk sziklájából fakadjon a sírásnak a vize!” Főként a jómódú keresztényeknek kell kérni ezt a kegyelmet, sírni az igazságtalanság fölött és siratni a bűnösöket. Mert a sírás megnyit téged, hogy megértsd az új valóságokat és a valóság új dimenzióit! Ezt mondta nekem az a kislány, amire nem lehet válaszolni: Miért szenvednek a gyerekek? Ha a nagy Dosztojevszkij ezt csinálta..., hallgatott és sírt!

A nők másféle és nagyobb gazdagsággal nézik a világot
Az a kislány, egy nő ott, sírt. Amikor a nők nagyobb egyházi szerepvállalásáról szólok, ez nemcsak azt jelenti, hogy adminisztrációs feladatot kapjanak. Ez is mehet. De nem erről van szó! Azért kérem, hogy mondják meg, amit éreznek és ahogyan látják a világot. Mert a nők másféle és nagyobb gazdagsággal nézik a világot.
És végül ne feledjük el! Mi legyünk az ő koldusaik, mert a szegények evangelizálnak bennünket. Ha kivesszük őket az evangéliumból, nem tudjuk megérteni Jézus üzenetét. A szegények evangelizálnak bennünket. „Megyek, hogy evangelizáljam a szegényeket”. Igen, de engedd, hogy ők evangelizáljanak téged, mert olyan értékeik vannak, amelyek neked nincsenek.

Köszönet az újságíróknak
Végül Ferenc pápa hálásan megköszönte az újságírók munkáját: „Nagyon becsülöm a munkátokat és köszönet érte. Tudom, mekkora áldozat ez a részetekről!"

(vl) VR


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése