2015. 01. 28.

A brit miniszter asszony tabut tört Tajvanon

 Az óra a halálra emlékezteti a kínaiakat, ezért szigorúan tilos ajándékba adni bárkinek. Nem tudta ezt Lady Kramer, aki órával kedveskedett Tajpej polgármesterének.
“Majd eladom az ócskásnak” – viccelődött Ko polgármester.
“Csak egy udvariatlan tahó mond ilyet egy brit miniszter asszonynak” – füstölgött az ellenzék vezére Tajvan fővárosában, ahol az emberek többsége egyetért a polgármesterrel.
Az óra ugyanis nemcsak önmagában emlékezteti a múló időre és az elkerülhetetlen halálra az embereket a kínai kultúrában, hanem kiejtése igen hasonlít ahhoz, hogy idős rokon temetése. Vagyis gyászos dologról szól mindenképp, és semmi esetre sem alkalmas arra, hogy ajándék legyen bárki számára arrafelé.
Lady Kramer is elvörösödött, amikor a kínos bakit észrevette, és azt mondta: minden nap tanulunk valamilyen új dolgot a világban, amely olyan nagyon kicsi lett.  
A brit közlekedési miniszter egy küldöttség élén járt Tajvanon, ahol Ko polgármester új színt vitt a politikai életbe. Kívülállóként indult a választáson, ahol legyőzte ellenfelét, aki hivatásos politikus volt. Ő maga jó nevű szívsebészként szerzett hírnevet és pénzt. 55 éves korában úgy érezte: tennie kell valamit Tajvan fővárosáért, ahol burjánzó korrupció lassította a fejlődést. A polgármester igen népszerű: a főváros lakosságának a 70%-a támogatja őt. Azzal is egyetért a többség, hogy a pokolba küldte a brit miniszter asszonyt, aki tabut tört azzal, hogy egy kínainak órát ajándékozott Tajvanon.
globoport.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése