2015. 01. 31.

2015-ben bérmálkozóknak 13.



A bérmálkozó EMBERKE csak négy betűből áll:  
É
rteni akarja az evangéliumot
Ö
ntudatossá akar válni, 
T
anúságot akar tenni Krisztusról és  
Á
ldássá akar lenni. 
Azért bérmálkozunk:
- hogy a Szentlélek segítségével mélyebben tudjuk érteni a kinyilatkoztatott igéket,
- hogy öntudatos keresztényekké váljunk, vagyis az elképzelhetetlenül teljes életet, a kegyelemben gyökerező szentháromságos, közösségi életet tudjuk élni,
- hogy felnőtt és tanúságtevő keresztényekké váljunk,
- hogy hitünk szerinti élettel, áldássá legyen bennünk mindaz a jó, amit keresztségünk óta szüleink és keresztszülők, valamint az egyházközösség értünk tettek. (Katolikus Egyház Katekizmusa, a továbbiakban KEK 1303).

 **

78. Szentlélek tartja össze kegyelmével az Egyházat. Ő az Egyház egyesítő Lelke az egy hitben, reményben és szeretetben. A Szentlélek őrködik az Egyházban a krisztusi tanítás felett, tőle való az Egyház tévedhetetlensége, és Ő ösztönzi az Egyház vezetőit és püspökeit a tanítás hirdetésére. Ő kelti életre az Egyházban azokat az intézményeket, szerzetesrendeket, egyesületeket, amelyekre az Egyháznak egy adott időben szüksége van. Ő ösztönzi az Egyház tagjait az életszentségre és tökéletességre. Az Ő műve az, hogy az Egyházban minden időben vannak szentek, akik a krisztusi szeretet hősei. Ő hívja megújulásra az Egyházat a történelem folyamán: Gergely-féle reform, a középkori apostoli életmozgalom, a kolduló rendek, a katolikus megújulás, a biblikus-mozgalmak, Biblia-körök, a liturgikus és ökumenikus mozgalmak is a Szentlélek működésének a bizonyítékai az Egyház életében (KEK 688).
79. A Szentlélek működése a nagyvilágban. A Szentlélek ott van a nagyvilágban is, minden törekvés között, amellyel az emberek az egymás közti békét és egyetértést keresik; ahol a szociális igazságosság megvalósítására, egy igazságosabb világrend felépítésére, az elmaradt országok megsegítésére törekednek.
80. A Szentlélek működésének legfontosabb területe az egyes emberek lelke. Hogyan működik az egyes emberek lelkében? Mindenekelőtt a rendes és rendkívüli adományai által. A rendes ajándékait a Szentlélek hét ajándék néven szokták összefoglalni, amit a keresztség és a bérmálás által mi is megkapunk (vö. Iz 11,1-2).
81. A Szentlélek gyümölcsei: szeretet, öröm, békesség, türelem, kedvesség, jóság, hűség, szelídség, önmegtartóztatás.” (Gal 5,22-23).
82. A Szentlélek hét ajándéka: a bölcsesség a dolgok helyes értékelését jelenti, vagyis a múló dolgokat nem helyezi Isten és a lelki dolgok elé. Az értelem, a hit igazságainak, azok szerepének és jelentőségének mélyebb megértésében segíti az embert. A tanács lelke kényes vagy nehéz helyzetekben, válaszút előtt megmondja nekünk, hogy mit tegyünk, mit válasszunk. Az erősségre a kísértések legyőzésében, a hit bátor megvallásában, és bizonyos helyzetek túlélésében van nagy szükségünk. A tudomány lelke segít, hogy a világból, a látható dolgokból felismerjük az Istent. A jámborság, vallásosság az Isten szolgálatában, a vele való beszélgetésben kifejezésre jutó öröm és készség. Az Úr félelme az Isten iránti tisztelet, amely felismeri az Ő mindent felülmúló nagyságát, nem mer Isten jelenlétében vétkezni.
83. Egyes helyzetekben feltűnően kiismerhető a Szentlélek adománya. Gondoljunk, 1658. szeptember 6-ra, amikor a szárhegyi Gábor deák, Puskás Klára és Mezei Erzsébet a betörő tatárok ellen önvédelemre szólították az otthon maradt lakosságot. Győzelmüket a tízszeres túlerő fölött a Tatárdomb ma is jelzi. Ehhez hasonló volt az 1694. február 15-i tatár pusztítás. A foglyul ejtett csíkszentmiklósi Kósa családot a tatár vezér kész volt szabadon engedni, ha eladósorba került lányukat neki adják. Az alkura Kósa Judit csak ennyit mondott: Se testemet, se lelkemet pogánynak nem adom! Vértanú lett.
84. A Szentlélek rendkívüli ajándékairól Szent Pál apostol az 1Kor,12-ik és 14-ik fejezetében beszél. Ezeket Isten azért adja, hogy ezekkel a közösség javát szolgálják. Ilyen ajándékok: rendkívüli tudás, csodákat tevő hit, gyógyítás, szellemek megkülönböztetése (mi származik Istentől, mi a magunk önzésétől, vagy éppen a gonosz lélektől), szónoki tehetség, vezető képesség, a nyelvek adománya, stb. Mindezek, mivel az Egyházban vannak, az egyházi elöljárók felügyelete alatt állnak. 


- folytatjuk -
©Darvas-Kozma József

Bérmálkozóknak 1-12. részt itt találod:  




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése