2015. 01. 31.

Szűcsváron pereg, habzik a Csíki sör

Forrás: facebook.com
Csík akkor is létezett, amikor nem volt Heineken.
Csíkban sört akkor is készítettek, amikor nem volt Heineken.
A Heineken a Ciuc nevet használja és Bukarestben adózik.
A Csíki sör név nem a Heineken szellemi tulajdona.
De ha áttetették a pert és érvelésük, hogy a "Székelyföldön túl nagy szimpátiának örvend a manufaktúra" - ez csak minősíti a csíkszentsimoni Sörgyár termékét, annál inkább, mivel három hónapos múltra tekint vissza.
Érdekes tárgyalás lesz Szűcsvárban, amelyet magyar szűcsök alapítottak (au discalicat nişte cojocari maghiar - írja Miron Costin és Dimitrie Cantemir). Legalább az ottani Táblabíróságon két magyar szó is elfog hangzani: Csíki és a sör szó.
Hódít a magyar nyelv Moldvában is, és ami még érdekesebb lesz, hogy a moldovaiak is keresni fogják a Csíki sört! Ilyen nagyszerű reklámot csak egy multinacionális cég tud generálni.
Reméljük, hogy hosszas életű lesz a Csíki sör! 
**
Olvassuk most a híradást: 
Suceava-ra helyezték át a csíki sörök perét. A bukaresti Legfelsőbb Semmítő- és Ítélőszék tegnap arról döntött, a csíkszentsimoni Csíki Sör Manufaktúra és a Heineken között zajló perben helyt ad a multinacionális cég kérésének, és a per másodfokon a Suceava megyei táblabíróságon folytatódik.

A két csíki sörgyár, a Heineken Románia és a csíkszentsimoni Csíki Sör Manufaktúra közötti jogi vita elsősorban a sörmárkáik elnevezése miatt pattant ki.

A multinacionális cég szellemi tulajdon megsértésével vádolja a csíkszentsimoni sörgyárat működtető céget, és azt kérték, hogy törvényszéki elnöki rendelettel állítsák le Szentsimonban a termelést.

Tavaly decemberben a Hargita megyei törvényszék alapfokon elutasította a multinacionális cég keresetét, ezért a Heineken Románia fellebbezett. Az ügy a Marosvásárhelyi Táblabírósághoz került, de a Heineken kérte ennek áthelyezését, mert szerintük, Székelyföldön túl nagy szimpátiának örvend a manufaktúra, ezért nem születhet pártatlan ítéletet.

Dobos László
marosvasarhelyiradio.ro


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése