2014. 12. 16.

Értékes, örömteli esték



Módszer a Szentírás közös olvasásához
A Szentírás olvasásához hét lépést ajánlunk (ez a módszer Dél-Afrikában egy Lumko nevű helységben alakult ki és világszerte elterjedt). Ahhoz, hogy az együttlét hatékony legyen, a csoportnak nem szabad 5-10 személynél nagyobbnak lennie.
1. Hívjuk az Urat. Az imádság és elmélkedés alapvető feltétele, hogy higgyük: a feltámadt Krisztus jelen van élő módon az ő barátai körében. Éppen ezért hívjuk őt imában, ahol ketten vagy hárman vagyunk, hogy jöjjön közénk. Nyissuk meg előtte lelkünket.
2. Elolvassuk a szöveget. Valaki hangosan felolvassa a kiválasztott szentírási részt. (Mk 1,1-8.)

3. Elgondolkodunk a szöveg értelmén kb. három perc csend. Ekkor a résztvevők megismétlik azt a szót vagy mondatrészt, amely hatással volt rájuk. Ez a megosztás. Halkan, csendesen hangzanak el egymás után ezek a szavak. Minden megosztás után rövid csend.
4. Hallgatunk, majd valaki felolvassa a szentírási szöveget. Utána csendben megnyílunk Isten előtt és hagyjuk, hogy ránk tekintsen, megérintse a lelkünket. Arra gondolunk: milyen kapcsolat van a felolvasott rész, a megragadó szó vagy mondat és az életem között.
5. Elmondjuk egymásnak mi érintett meg minket. Elkezdődik a csoportbeszélgetés, megosztás. Először megosztjuk egymással sorban, ami számunkra fontosnak tűnik a szöveg üzenetéből. (Ha valami nem világos, a csoport próbálja közösen megkeresni a választ. Ezáltal is növekszik hitben a közösség. A kérdések tisztázásánál segítenek bennünket a Szentírásban szereplő lábjegyzetek, vagy ha azok nem kielégítők, forduljunk - akár utólag is – a plébánoshoz, illetve teológiát végzett szakemberhez).
6. Megtárgyaljuk, mit kér tőlünk az Úr. Ezután a szentírási részt valaki hangosan ismét felolvassa. Isten szava hallgatásának szükségszerűen el kell vezetnie a cselekvéshez. El kell döntenünk együtt, hogyan valósítható meg ez a szentírási rész a hétköznapi életben és milyen utasításokat, ösztönzéseket nyújt számunkra. (A következő találkozás elején mondjuk el tapasztalatainkat az ige megélésével kapcsolatosan. Ezáltal erősödni fog köztünk a kapcsolat, nemcsak bizalmasabb beszélgetésre, hanem a hétköznapokra is).
7. Imádkozunk. Imában válaszolunk Istennek, aki szólt hozzánk a Szentírás szavai által. Az imádság formája különféle lehet: hálaadás Isten működéséért életünkben, amire rájöttünk a szentírási szöveggel való találkozás során. Lehet kérés is, hogy segítsen minket akaratának megvalósításában, stb. (Ha nem szoktunk hozzá a kötetlen imához, lehet kötött imát is mondani, amelyről a csoport úgy véli, hogy az alkalomhoz talál.) Amennyiben lehetséges, a beszélgetés során felszínre került gondolatainkat, törekvéseinket foglaljuk imába. Tetszés szerint mindenki imádkozzék.

Darvas-Kozma József

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése