2014. 12. 19.

2015-ben bérmálkozóknak 8.




A bérmálkozó EMBERKE csak négy betűből áll:  
É
rteni akarja az evangéliumot
Ö
ntudatossá akar válni, 
T
anúságot akar tenni Krisztusról és  
Á
ldássá akar lenni. 
Azért bérmálkozunk:
- hogy a Szentlélek segítségével mélyebben tudjuk érteni a kinyilatkoztatott igéket,
- hogy öntudatos keresztényekké váljunk, vagyis az elképzelhetetlenül teljes életet, a kegyelemben gyökerező szentháromságos, közösségi életet tudjuk élni,
- hogy felnőtt és tanúságtevő keresztényekké váljunk,
- hogy hitünk szerinti élettel, áldássá legyen bennünk mindaz a jó, amit keresztségünk óta szüleink és keresztszülők, valamint az egyházközösség értünk tettek. (Katolikus Egyház Katekizmusa, a továbbiakban KEK 1303).

 **

43. A Biblia az Istentől sugalmazott könyvek összessége. Két része van: az Ószövetség (a Krisztus előtti kinyilatkoztatás) és az Újszövetség. A biblia 72 könyvből áll (45+27=72).  
 
44. A Szentírás szerzői: Isten és ember. Isten, aki a világot és az embert teremtette, akaratát is közölte az emberrel. Ezért a Biblia főszerzője Isten. Az ember a társszerző, aki Isten üzenetét valamilyen irodalmi formában leírta, hogy kortársai megértsék.

45. Mi bizonyítja, hogy valóban Isten szólott hozzánk? Mindenekelőtt a szavával kapcsolatos csodák, jövendölések és tanításának a bölcsességei bizonyítják, hogy Isten szólt hozzánk.

46. A Biblia nem természettudományos könyv, s nem a mai értelemben vett történelem. A Biblia elsődleges célja, hogy Istentől származó vallási igazságokra tanítson bennünket. Kora embereihez szólt, azok nyelvén úgy, hogy azokat mindenki megértse.  

47. Jézus Krisztus a kinyilatkoztatást (Szenthagyomány + Szentírás) az Egyházra bízta; megígérte, hogy a világ végéig vele lesz; és az Egyháznak küldötte el a Szentlelket. A Szentírás tanításának hiteles értelmezője ezért a katolikus Egyház. A Biblia nem könnyű olvasmány, hogy könnyebben megértsük, azért az Egyház lábjegyzetekkel látja el. 

48. A Szentírás mint a hit alapjából és forrásából megismerjük a helyes Istenképet; megtudhatjuk, hogy Isten szeret minket;  választ kaphatunk a szenvedés, az élet, a halál és a túlvilág nagy kérdéseire; megtudhatjuk, hogy hogyan kell Isten szándéka szerint élni.

49. Az Egyház sohasem tiltotta az Szentírás olvasását híveitől, hanem azt kívánta és kívánja, hogy a szövegfordítás hiteles legyen és ezt az illetékes püspök jóváhagyása garantálja.

50. A Szentírást közösségben imádkozva és készséges lélekkel kell olvasni. Nekünk szólnak vigasztalásai, bátorításai, korholásai és figyelmeztetései is.  

51. A Szentírást gyümölcsöző olvasása a hét lépcsős módszer szerint az ima után: olvasás – 3 perces csendben figyeld, hogy melyik gondolat érintett meg – 1-2 mondattal megosztod – újraolvasás – csend, milyen kapcsolatban van az előbbi gondolat az életemmel, – megosztás – olvasás. Végül feladat kijelölés és imával zárul. Részleges búcsút nyerhet az a hívő, aki a Szentírást Isten szavának kijáró tisztelettel és lelkiolvasmányként olvassa. Teljes búcsúban részesülhet, ha ezt legalább fél órán át teszi.

- folytatjuk -
©Darvas-Kozma József

Bérmálkozóknak 1-7. részt itt találod:  
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése