2014. 12. 22.

Pontával egyeztetett Klaus Johannis

Négyszemközti megbeszélést folytatott hétfőn Klaus Johannis államfő a Cotroceni-palotában Victor Ponta miniszterelnökkel. Az egyórás párbeszédről – amely Johannis első hivatalos találkozója volt vasárnapi beiktatása óta – sem az elnöki, sem a kormányhivatal nem adott ki közleményt, részletek pedig nem szivárogtak ki, mivel a megbeszélésen a két közméltóság tanácsadói sem vettek részt.
iohannis-ponta_b
Micsoda kézfogás?
Tatiana Niculescu-Bran elnöki szóvivő a Hotnews hírportálnak úgy nyilatkozott, a megbeszélésen a két intézmény közötti együttműködés perspektíváiról, aktuálpolitikai és gazdasági kérdésekről esett szó.
A cotroceni-i találkozót követően Victor Ponta Twitter-üzenetében hasznosnak, komolynak és hatékonynak nevezte a megbeszélést. „A dolgok a normális kerékvágásba kerülnek” – fogalmazott a szociáldemokrata kormányfő.
Klaus Johannis vasárnap, hivatali esküje után ugyancsak egy közösségi oldalon adott hírt arról, hogy másnapra meghívta hivatalába a kormányfőt, hogy a kormányzás prioritásairól, politikai-gazdasági kérdésekről, az elnöki, valamint a miniszterelnöki hivatal közötti együttműködésről egyeztessenek.
 A kormányfő és az általa vezeteJohannis és Ponta majdani együttműködése azért is kérdéses, mivel a két politikus viszonya rendkívül megromlott az államfőválasztást megelőző kampány során.tt Szociáldemokrata Párt (PSD) többek között azzal vádolta a román jobboldal jelöltjét, hogy Traian Băsescu „bábja, hogy megválasztása esetén csökkenni fognak a nyugdíjak, sőt azt is a szemére vetették, hogy gyermektelen.
Hétfőn egyébként Johannis először adományozott kitüntetést elnöki minőségében. Az 1989-es forradalom kitörésének 25. évfordulója alkalmából a Románia csillaga lovagi fokozatával tüntette ki Octav Bjozát, a Volt Politikai Foglyok Szövetségének országos elnökét.
Az ünnepélyes ceremónián az államfő hosszasan méltatta a forradalom idején a szabadságért életüket áldozó férfiakat és nőket, majd bírálta a felelősök megbüntetésének elmaradását. „Még huszonöt év elteltével is akadnak olyanok, akiknek vér tapad a kezükhöz, mégis szabadok. Mindez arról árulkodik, hogy a román társadalom nem képes felelősségre vonni a vétkeseket – jelentette ki Johannis, leszögezve: az igazságszolgáltatás kötelessége tisztázni a rendszerváltó események körülményeit, és felelősségre vonni azokat, akik a kommunizmus idején és a forradalomkor visszaéléseket követtek el, embereket öltek meg.

székelyhon.ro

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése