2014. 12. 23.

Januárban lesz tárgyalás Borbolyék ügyében

Egyre jobban bonyolódik az Országos Korrupcióellenes Ügyosztály (DNA) által megvádolt Borboly Csaba és társai ellen indított büntetőeljárás. A Hargita megyei önkormányzat elnökének ügyvédje által benyújtott óvást az alkotmánybíróság elfogadta, alkotmányellenesnek minősítve a büntetőjogi perrendtartási törvény több cikkelyét. Kitűztek egy tárgyalási időpontot, de törvénymódosításra is szükség van.
borboly_2_bBorboly Csaba, a megyei önkormányzat elnöke. Jó ügyvédet fogadott
Idén márciusban került vissza a Hargita Megyei Törvényszékre az Országos Korrupcióellenes Ügyosztály (DNA) által korrupciós ügyben való részvétellel megvádolt Borboly Csaba, a Hargita megyei önkormányzat elnöke, Sófalvi László volt alelnök és további tizenegy személy büntetőperének dossziéja a Marosvásárhelyi Ítélőtáblától.
Erre azért volt szükség, mert a februárban megjelent és érvénybe lépett büntetőjogi perrendtartási törvény értelmében a Hargita Megyei Törvényszéken az előzetes bírói testület feladata megvizsgálni a büntetőeljárás indításának törvényességét. Az előzetes bírói testület feladatairól az új büntetőjogi perrendtartási törvény 342-348-ös cikkelyei rendelkeznek, eszerint a vizsgálat során nemcsak a büntetőeljárást, hanem a bizonyítékok és a nyomozati eljárás törvényességét is ellenőriznie kell a vádlottak jogainak védelmében.
Éppen ezen törvénycikkelyek egyes bekezdéseit, pontjait kifogásolta az alkotmánybírósághoz eljuttatott beadványában Borboly védőügyvédje, Sergiu Bogdan. Noha a Hargita Megyei Törvényszék 2015. január 20-ára kitűzte az ügyben az első tárgyalási időpontot, időközben az alkotmánybíróság helyt adott a törvénnyel kapcsolatban benyújtott alkotmányossági kifogásnak. „Azt a procedúrát, amelyet a Hargita Megyei Törvényszék előzetes bírói testületénél lefolytattak, november 11-én alkotmányellenesnek nyilvánította az alkotmánybíróság” – közölte érdeklődésünkre Sergiu Bogdan.
Az alkotmánybíróság határozatának a Hivatalos Közlönyben történő megjelenésétől számított 45 napon belül az alkotmányellenes helyzetet a parlamentnek meg kell oldania. Sergiu Bogdan szerint ha ez nem történik meg, a törvény érvényét veszíti. A végzés a december 5-ei Hivatalos Közlönyben jelent meg. „Az első tárgyaláson érdekes beszélgetés lesz, mert ha ebben az esetben alkotmányellenesnek nyilvánítottak több törvénycikkelyt, az mindenki számára érvényes. Ha nem történik meg a törvénymódosítás, elég bonyolult lesz a helyzet, mert a büntetőjogi perrendtartási törvény nélkül, de a vádlottak jogainak tiszteletben tartásával kellene tárgyalást lefolytatni” – magyarázta a védőügyvéd.
Kovács Attila - székelyhon ro

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése