2014. 12. 29.

Romániában 2014. december 29-én történt

Johannis személyi tanácsadója lett Mihai Răzvan Ungureanu
 

Forrás: psnews.ro
Az államfő személyes tanácsadójává nevezték ki hétfőn a Nemzeti Liberális Párt első alelnökét, jelentette hétfőn a Mediafax hírügynökség az Államelnöki Hivatalból származó információira hivatkozva.

Már Klaus Johannis elnökválasztási győzelme után felmerült, hogy a volt miniszterelnök átveszi az elnöki hivatal vezetését.

Mihai Răzvan Ungureanu megbízatása tiszteletbeli, feladata végzéséért a politikus nem részesül fizetésben.

mediatica.ro

Alkotmányos a 2015-ös költségvetés


Forrás: marosvasarhelyiradio.ro
Alkotmányos a 2015-ös költségvetés – döntött a taláros testület.

Az alkotmánybírák elutasították tehát a Nemzeti Liberális és a Demokrata Liberális Párt által benyújtott panaszt.

Augustin Zegrean, az alkotmánybíróság elnöke azt mondta, a költségvetés alkotmányos, a késéséért pedig nem alkalmazhatnak új szankciókat. A költségvetést még ma megküldik az új államfőnek kihirdetésre.

marosvasarhelyiradio.ro



Forrás: clasabusiness.ro

 Az üzemanyag ára 4 év óta először csökkent 5 lej alá Romániában.

Tegnap Bákó és Vráncsa megyében a Petrom benzinkutaknál már 4 lej 97 baniért is lehetett egy liter benzint vásárolni, míg a gázolaj literenkénti ára 5 lej 18 bani volt.

Az üzemanyag árának csökkenése az olaj világpiaci árának csökkenésével magyarázható.

marosvasarhelyiradio.ro


Forrás: marosvasarhelyiradio.ro
Módosította a kormány a tanügyi törvényt.

A Ponta-kabinet ez évi utolsó ülésén döntött arról, hogy ezután bárki lemondhat tudományos titulusairól, így doktori címéről is. Sorin Cîmpeanu tanügyminiszter elmondta, eddig az egyetlen kérelmező Victor Ponta kormányfő, aki a 2003-ban szerzett doktori címéről szeretne lemondani.

marosvasarheéyiradio.ro


Ítéletidő tombol a Regátban, Délkelet-Romániában

Egyre súlyosabb a helyzet a téli időjárás sújtotta déli és délkelet-romániai régiókban: három megyében – Buzăuban, Vranceában és Brăilában – vörös, azaz a legmagasabb szintű hóviharriasztást rendeltek el a hatóságok hétfőn, hat további megyében narancs, 16, az ország középső és keleti részében található megyében pedig sárga szintű riasztás van érvényben.
ho_delrom_b
Számos főutat lezártak, és a légi közlekedés is akadozott. Erdélyben kevésbé éreztette a hatását az ítéletidő: az itteni területeken csupán sárga szintű riasztást adtak ki, amely Hargita, Kovászna és Brassó megye egészére, valamint Maros, Beszterce-Naszód és Máramaros megye egyes, hegyvidéki régióira volt érvényes.
A meteorológiai intézet szerint a hóvihar által leginkább érintett megyékben a széllökések sebessége az óránkénti 85-90 kilométert is elérte, a heves havazás miatt pedig a látótávolság a közutakon minimálisra csökkent.

erdély ma, székelyhon.ro

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése