2014. 12. 14.

Az eredményes természettudós és a szeretett tanár emlékére

Kétnapos rendezvénysorozattal emlékeztek pénteken és szombaton Csíkszeredában a Márton Áron Gimnáziumban Kristó András földrajztanárra, iskolaigazgatóra, geológus-geomorfológusra halálának huszadik évfordulója alkalmával.
mag kopjafa vn 001_bÚjabb kopjafa a gimnázium udvarán. Kristó Andrásra, a tanintézet volt igazgatójára, pedagógusára emlékeznek vele
Családtagjai, volt kollégái és diákjai körében avattak szombat délben a csíkszeredai Márton Áron Gimnázium udvarán kopjafát Kristó András emlékére. A húsz éve elhunyt geológus-geomorfológus, földrajztanár és iskolaigazgató alakjának felidézésére pénteken és szombaton a Márton Áron Gimnázium, a Csíkszéki Erdélyi Kárpát Egyesület, a Csíki Természetjáró és Természetvédő Egyesület és a Magyar Földrajzi Társaság Székelyföldi Osztálya szervezett rendezvénysorozatot.
Varga László, a gimnázium igazgatója portálunknak elmondta, Kristó András az iskola egykori nagy tanára és hat éven keresztül, 1959 és 1966 között igazgatója volt. A nagy formátumú, klasszikus műveltségű, kiváló szakmai felkészültséggel és pedagógiai tehetséggel megáldott személyiséget az iskola tantestülete példaképének vallja és tiszteli, ezért tartották fontosnak, hogy halálának kerek évfordulóján, ebben az évben rendezvénysorozat keretében emlékezzenek meg róla.
Pénteken tudományos diákkonferenciát szerveztek, a gimnázium, továbbá a csíkszeredai Kájoni János Szakközépiskola és a korondi szakközépiskola diákjai mutattak be természettudományos dolgozatokat. Ezek ismertetése után pénteken Csíkszentkirályon megkoszorúzták a néhai igazgató sírját. Szombat délelőtt csíkszeredai, budapesti, sepsiszentgyörgyi, kolozsvári szakemberek és egyetemi tanárok idézték fel Kristó András munkásságát, annak jelentőségét. A gimnázium földszintjén a rendezvényre egy kiállítást is berendeztek, ez még néhány hónapig megtekinthető.
janosi_b 
A kopjafát Jánosi Csaba faragta szeretett tanára emlékére
A gimnázium udvarán felállított és az emlékünnepség egyik zárómozzanataként felavatott kopjafát Jánosi Csaba geológus, a Csíki Természetjáró és Természetvédő Egyesület elnöke, Kristó András volt diákja és nagy tisztelője faragta. Néhai tanárának az oktatás, a földtudományok, az ismeretterjesztés, a környezet és természetvédelem terén elért eredményeit méltatva Jánosi elmagyarázta az oszlopba rótt jeleit: „a kopjafán sorakozó jelek utalnak a múltra, a Vargyas-szurdokban vert kutatótáborunkra, az ott jelként hátrahagyott kopjafákra. A függőlegesen előttünk álló, a föld és az ég között közvetítő tölgyfa oszlop jelei, a csillag, a föld, a csillag között ott vannak a kötőjelek. Amelyek nemcsak a faragott formákat kötik össze, hanem a jelenlévőket is Kristó Andrással. Azzal a Kristó Andrással, aki életében Csík, az öreg Hargita, a Csomád-hegység, a Székelyföld geológiai, geomorfológiai térképére több ezer jelt rajzolt rá. A földtani térképek jelei, jelmagyarázatai jellemzik a szerzőt. Rávilágítanak nagyságára, a földtudományok területén elért eredményeire. Itt a Márton Áron Gimnázium kertjében felállított kopjafa egyben jelzi az ember Kristó András kötődését a gimnáziumhoz ahol egykor tanult, a gimnáziumhoz ahol tanár volt, a gimnáziumhoz ahol igazgató is volt és nem utolsó sorban a diákjaihoz akiket oly szeretettel oktatott és felcsomagolt tudással”.

szekelyhon.ro

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése