2014. 12. 15.

Örömünnep Kolozsmonostoron

Örömünnepre gyűlt december 14-én a kolozsvár-monostori plébánia az egykori bencés apátság területén épült szentélybe: főpásztori mise keretében megáldották a felújított és megerősített Kálvária-kápolnát, valamint a Nagyboldogasszony tiszteletére szentelt templom helyreállított homlokzatát.


A templom sekrestyéjét veszélyeztető vízbeszivárgás elkerülésére felújították a vízelvezető rendszert is a városi és megyei tanács, valamint a vallás- és kultuszminisztérium anyagi támogatásával – tájékoztat az eredélyi Vasárnap katolikus hetilap.
Miután a szentmise elején a ministránsok, az egyháztanács és a koncelebráló papok kíséretében a templomból a keresztút mentén a Kálvária-dombra vonult, Jakubinyi György érsek megáldotta ott a kápolnát, és az Úr áldását kérte mindazokra, akik a helyreállítást támogatták, s akik itt imádkoztak és imádkozni fognak a hívőközösségért.

Homíliájában a főegyházmegye érseke az adventben – és természetesen nem csak ekkor – aktuális lemondásokra és jó cselekedetekre hívta fel a figyelmet: többek közt a különféle betegségekben szenvedők testi és lelki támogatására, ami különösen akkor érdemszerző, ha az valódi keresztény szeretetből, a másikra figyelésből fakad, a szenvedőnek próbál örömet szerezni, és nem annak lelki kényelmét, megnyugtatását szolgálja, aki a jó cselekedetet teszi.
A szentmise végén a monostori plébánia szokásának megfelelően megvendégeltek minden jelenlévőt. Kádár István a Vasárnap tudósítójának elmondta: az egyházközség hívei is kivették a részüket a helyreállításból, sokan sokat adakoztak, aki ezt nem tehette, az pedig munkával támogatta a felújítást.

A kolozsmonostori Nagyboldogasszony-templom az egykor különálló településként létezett, napjainkban azonban Kolozsvárhoz tartozó Kolozsmonostoron, a Várad felé vezető országúttól jobbra emelkedő kora középkori földvár belsejében helyezkedik el.
A jelenlegi istenháza az egykori bencés rendi apátsági templom szentélye. Az apátságot I. Béla király alapította 1060 és 1063 között, ami együtt járt a kolostortemplom 11. századi építésével. A viszontagságos évszázadok után, 1719–1720-ban a templom hajójának köveit a Farkas utcai iskola építéséhez használták fel.
A megmaradt szentély- és templomromokból Rudnay Sándor erdélyi püspök idején, 1815 és 1819 között alakították ki a szentélyben a mai kápolnát, amelyet 1896-ban felújítottak.
Az épületet 1924-ben jelképes összegért 25 évre bérbe adták a görögkatolikusoknak, a tulajdonjog fenntartásával. A görögkatolikus egyház erőszakos megszüntetése következtében 1948-tól a görögkeletiek (ortodoxok) használták jogtalanul. Kádár István esperes-plébánosnak 1992-ben sikerült visszaszereznie és megújíttatnia, a helyreállítás kiérdemelte a rangos Europa Nostra díjat.
A kolozsmonostori templom az őt körülvevő földerőd délkeleti sarka felől közelíthető meg. A templomhoz vezető sétány elején, baloldalt egy Kós Károly által 1922-ben tervezett harangláb, jobbról pedig az 1831-ben épült Kálvária-kápolna áll.
Fotó: Romkat.ro
Magyar Kurír

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése