2014. 12. 18.

+ Ft. Harai Pál ny. medgyesi esp.-plébános, tb. kanonok

Életének 86., papságának 62. évében december 16-án visszaadta lelkét Teremtőjének Harai Pál tb. kanonok, nyugalmazott medgyesi esperes-plébános.
Harai Pál 1928. január 25-én született Szentkatolnán. Elemi iskolát szülőfalujában, a középiskolát Kézdivásárhelyt járta. Teológiai tanulmányait Gyulafehérváron a Hittudományi Főiskolán végezte.  1952. október 25-én szentelte pappá Gyulafehérváron Alexandru Csiszar bukaresti érsek. Segédlelkészként 1952-től Sepsiszentgyörgyön, 1954-től Brassóban szolgált. 1958-ban letartóztatták és bebörtönözték, ahonnan 1964-ben szabadult. A börtön után Brassóban segédlelkész, mint plébános 1967-től Székelykálon, 1971-től Kézdiszárazpatakon - Kézdikőváron, 1978-tól Kézdiszentkereszten és 1985-től Medgyesen szolgált 2004-ben történt nyugdíjba vonulásáig. Továbbra is Medgyesen szolgált az általa épített Szent István király templomban és Kolping Házban.

2010-ben Medgyesen jelent meg Börtönévek papi emlékei című 144 oldalas memoárja. A Székelyföldön nagy érdeklődéssel fogadták. számos bemutatót tartott. emlékezetes maradt a börtönből küldött levelezőlapjai. A szüleinek csak annyit volt szabad írnia, hogy " Nagyon jól vagyok, nem kérek semmit." Ellenben a címzésnél az utca és a házszámnál elrejtette az üzenetet, mert a Szentkatolna (románul Catalina) helység után az Utca/str. Gumicsizma, Szám/nr. 42.-t írt, amiből a szülei megértették, hogy küldjenek 42-es számú gumicsizmát. Sok humoros dolgot írt le és beszélt el. Írása folytatását is készítgette. Egyik ismerőse a könyvbemutató után találóan írta: "Harai Pál atya „a rosszat nem rója fel. Nem örül a gonoszságnak, örömét az igazság győzelmében leli.” (1Kor 12,30–13,13) Mindig képezte magát. Emberi kiállása, a magyarság szeretete, az egyház odaadó szolgálata és a Kolping létrehozása példaértékű. A múlt héten felhívott, hogy a "karancs" szónak mi az értelme, mert Szentkatolnán van egy ilyen határnév Karancsalja. Utánanéztem és közöltem vele, hogy a szó jelentése, holló, hollós, varjú, varjús. Megköszönte, és emlékeztetett egy korábbi üzenetére, hogy a Mária Rádióban emlékezzünk meg az elhunyt papokról. Most kérésének rávonatkozóan is eleget teszek.

A Szeben megyei Medgyesen december 18-án, csütörtökön 17 órakor, a Szent István-templomban ajánlanak fel szentmisét lelke üdvéért, és búcsúznak el tőle a medgyesi hívek. Temetése december 19-én, pénteken lesz szülőfalujában, a Kovászna megyei Szentkatolnán 14 órakor.

Kedves Palika!
Minden földi kérdésedre találj feleletet a mi Urunknál. Köszönjük, hogy a miénk voltál. Nyugodj Jézus Szent Szívén a feltámadásig. A viszontlátásra!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése