2014. 12. 30.

Dermesztő hideg, viharos erejű szél Romániában


Forrás: bzi.ro
A havazás és hófúvások miatt elrendelték a legmagasabb, vörös riasztási fokozatot Romániában, az ország három délkeleti megyéjében.

A viharos erejű szél hótorlaszokat emelt, hét megyében több utat is le kellett zárni – nem lehet közlekedni a Bukarestet Moldvával összekötő autópálya egyik szakaszán.

A konstancai kikötők szintén zárva maradnak az időjárási körülmények miatt. Bukarestben csaknem hatvan autóban keletkezett kár fakidőlések miatt.

mno.hu / Hír Tv


Forrás: renasterea.ro
Kimondottan hideg, fagyos idő várható péntek reggelig Románia egész területén – figyelmeztet az Országos Meteorológiai Intézet.

Kedd 20 órától péntek 10 óráig az egész ország területén fagyos, hideg időre számíthatunk. Főként éjszaka és a reggeli órákban -15 és -25 Celsius fok körüli értékeket mérhetünk.

Napközben -10 és 0 Celsius fok körül alakul az átlaghőmérséklet.
Keddről szerdára virradóan és szerdán egész nap megerősödik a szélmozgás Dél-Moldvában, Havasalföld és Dobrudzsa keleti részén, ahol 40-50 km/h-s hófúvások is kialakulhatnak.

A kétheti előrejelzés szerint Erdélyben január 3-a után várható havazás, addig dermesztő hidegre kell készülni.

uh.ro /mediafax

**
Az előrejelzések szerint erős fagy lesz Csíkszeredában a 2014. december 31-éről 2015. január elsejére virradó éjszaka.
rekordhideg_kr_1_b
A keddre virradóra és napközben tapasztalt hőmérsékletekhez képest estétől erős lehűlést jeleztek előre a meteorológusok, a szerdára virradó éjszakára −20 és −23 Celsius-fok közötti hőmérsékleteket. A szebeni központ illetékesének közlése szerint szerdán napközben is derült, hideg idő lesz, legtöbb −13 Celsius-fokig emelkedik a hőmérők higanyszála.
Az óév és az újév közötti éjszaka különösen hidegnek ígérkezik, szerdán éjjel az előrejelzés szerint −23 és −26 Celsius-fok közötti hőmérséklet várható, de amint Udo Reckerth hozzátette, előfordulhat, hogy néhány fokkal ennél is hidegebb lesz. Csütörtöktől enyhül a fagy, a következő napokban az évszaknak inkább megfelelő hőmérséklet várható, hétvégén pedig havazás is lehet.

 székelyhon.ro

Forrás: romaniatv.ne
Fél évszázada a mostani lehet a leghidegebb szilveszter Romániában.

  Dec. 31-én hajnalban mínusz 30 fok körüli volt a legalacsonyabb hőmérséklet Kovászna megyében. Csíkszeredában mínusz 25 fokot, Brassóban pedig mínusz 24 fokot mértek, és az előrejelzések szerint szilveszter éjszaka még hidegebb lesz.

A belügyminisztérium figyelmeztette az utcán ünneplőket, hogy alaposan öltözzenek fel és csak mértékkel fogyasszanak alkoholt.

mno.hu / Hír Tv

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése