2014. 12. 14.

Javítanunk kell a kommunikáción, kapcsolatot kell fenntartanuk a román többséggel


Fotó: Banga Előd-Ernő
Borbély László, az RMDSZ politikai alelnöke felszólalásában kiemelte: úgy érzi, nem lehet régi és új RMDSZ-ről beszélni, egyetlen egy Szövetség létezik, amely nyilván az évek során változott és fejlődött, és amelyre a jövőben is nagyon kell vigyázni, hiszen ez a Szervezet jelentette az utóbbi negyed évszázadban a magyarság politikai képviseletét.

„Ha visszatekintünk az elmúlt 25 évre, azt látjuk, hogy sokan azzal töltöttek el több évet az életükből, hogy a közösségi ügyet próbálták előre vinni, mind az önkormányzatok élén, az RMDSZ-szervezeteken belül, mind pedig Bukarestben. Erre a munkára mindannyiunknak büszkék kell lennünk, ne legyünk kishitűek” – fogalmazott a szombati SZKT-n Borbély. Elmondta, 2008-ban, négy év kormányzás után, a Szövetségnek több polgármestere lett, mint azt megelőzően 2004-ben, 2012-ben pedig, amikor az önkormányzati választásokat megnyerték, ezen az arányon ismét sikerült növelniük. „Az akkori parlamenti választások után már tudtuk, hogy fel kell készülnünk a 2016-os választásokra, amelyek vészesen közelednek.
Meg kell néznünk, hogy hol tévedtünk, amint azt már többen is mondták, javítanunk kell a kommunikáción, nagyobb hangsúlyt fektetni a közösségi hálózatokra, üzeneteinket hatékonyabban kell eljuttatnunk a magyarsághoz. Meggyőződésem, hogy az elnökválasztások második fordulójának eredménye nem egy RMDSZ-ellenes szavazás volt, hiszen ha így lenne, ez már az első fordulóban is markánsabb érződött volna, de mindenképp figyelmeztető értéke van” – hangsúlyozta Borbély László.
A Szövetség politikai alelnöke felszólalásában elmondta: az RMDSZ, ellenzéki pártként sosem tagadta meg a tárgyalás lehetőséget a román többséggel, mindig is a párbeszéd híve volt. „Kiegyensúlyozott kapcsolatot kell fenntartanunk a román többséggel, és minden egyes alkalmat megragadni arra, hogy felhívjuk a figyelmüket a kisebbségi jogokat ért sérelmekre. Nem hagyhatjuk szó nélkül a nemzeti szimbólumainkat, himnuszainkat ért megengedhetetlen megnyilvánulásokat, én mindig elmondom a román kollégáknak, hogy ha nem léptek volna fel a székely zászló ellen, Székelyföldön talán soha nem nőtt volna meg ennyire a számuk, amit pedig most tettek a himnusz éneklése miatt, csak még jobban megerősít minket, szolidárisabbá tesz” – tette hozzá Borbély László.

Közlemény
**

Ajánló: Hirdetés: 2014. december 14.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése